پایان نامه رشته کشاورزی : بررسی اثرات اسانس نعناع کوهی بر خصوصیات ماست |
واژگان کلیدی: اسانس نعناع کوهی، ماست، ویژگیهای فیزیکوشیمیایی، ویژگیهای میکروبی، اشریشیا کلی، سالمونلا
فصل اول
مقدمـه
مقدمه
انسان از دیر باز از گیاهان به عنوان منبع غذایی و همچنین دارویی استفاده مینموده است. امروزه مصرف کنندگان خواهان غذاهایی با کیفیت بالا و با حداقل مراحل فرآوری هستند که بدون مواد نگهدارنده قابلیت سالم ماندن در یک مدت زمان قابل قبول را داشته باشند. این خواسته همراه با قوانین سخت موجود در مورد استفاده از نگهدارندههای سنتزی، موجب گسترش دامنه تحقیقات برای یافتن مواد طبیعی که خصوصیات آنتی میکروبی و آنتی اکسیدانی را دارا میباشند، شده است (زرگری، 1372)
1-1- پیش زمینه
با توجه به نیاز روز افزون به غذا، حفظ و کنترل مواد غذایی از اهمیت چندانی برخوردار است، بنابراین استفاده از نگهدارنده ها و طعم دهنده های مواد غذایی با منشا طبیعی یکی از مدیریت های مهم در راستای امنیت غذایی و رفع مشکل کمبودغذامیباشد.با پیشرفت تکنولوژی و توجه روز افزون به ترکیبات نگهدارنده و طعم دهندها، عصاره و اسانس های گیاهی خود را به گونه محسوس تری نشان میدهند(اسمیت[1] و همکاران، 2005).
اسانس ها مهمترین ترکیبات بیوشیمیایی ثانویه معطری هستند که در اندام انواع گیاهان مختلف یافت میشوند که علاوه بر عطر و بوی قوی دارای ترکیبات مختلفی هستند که میتوانند خواص گیاه مورد نظر را در خود داشته باشند. اسانس ها یا روغنهای اساسی معطر[2] ترکیبات روغنی هستند که از قسمت های مختلف گیاهان تهیه میشوند ( دیوید سون[3] و همکاران، 1997).
این ترکیبات گیاهی دارای اثرات مفیدی نظیر افزایش اشتها، تقویت معده، کاهش نفخ و تمدد اعصاب میباشند.اسانسدر صنایع غذایی به عنوان چاشنی، طعم دهنده، نگهدارنده، آنتی اکسیدان و چلاته کننده استفاده گسترده دارند (جیل[4] و همکاران، 2002).
اثر ضد میکروبی عصارههای گیاهی در مواد غذایی مختلف به اثبات رسیده است ( دینس و همکاران، 1987). یکی از موارد استفاده از اسانس های گیاهی در فرآورده های شیر از جمله ماست میباشد ( دیوید سون[5] و همکاران، 1689).
ماست یکی از محبوبترین فرآورده های لبنی است که در سراسر دنیا به طور وسیعی مصرف میشود که با توجه به بالا بودن ارزش تغذیهای و وجود باکتری های مفید در آن مورد توجه فراوانی قرارگرفته است. امروزه ماستهای تولید شده در صنعت بسیار متنوع است، از آن جمله میتوان به ماست های کم چرب، ماستهای طعم دار، ماست های پروبیوتیک، ماست نوشیدنی وماست منجمد اشاره نمود ( فایزمن[6] و همکاران، 1999).
در بین فراوردههای شیر، ماست از جایگاه ویژهای برخوردار است و تولید جهانی آن روند صعودی دارد. در کشور ما نیز با تاسیس واحدهای صنعتی جدید و تبدیل کارگاه های کوچک و واحدهای نیمه صنعتی قدیمی به واحد های صنعتی میزان تولید ماست در سال های اخیر افزایش یافته است. در ایران، ماست، یکی از اقلام عمده در رژیم غذایی است به طوری که ایرانی ها با مصرف 48 کیلوگرم ماست و دوغ در سال، پرمصرف ترین اقوام دنیا در مصرف ماست و دوغ هستند ( آذرنیا[7] و همکاران، 1997).
در زیر به چند نکته مهم دیگر درخصوص ویژگیهای اختصاصی ماست اشاره می شود:
1- هضم ماست آسان تر از شیر است.
2- ماست با تقویت باکتری های مفید ساکن روده، باعث افزایش سلامت دستگاه گوارش می شود.
3- ماست با خنثی سازی برخی ترکیبات مضر صفراوی، از تحریک جدار رودهها کاسته و احتمال بروز تومور روده را کاهش میدهد.
4- کلسیم موجود در ماست نیز مانع رشد بیرویهی سلولهای پوششی رودهی بزرگ می شود.
5- اسیدموجود درماست به برگشت حالت عادی رودهها پس از عفونتها کمک مینماید.
6- ماست می تواند درپیشگیری از بروزعفونتها وبیماریهای گوارشی ناشی از ویروسها وحساسیتهای غذایی مفید باشد.
7- بررسی ها نشان داده، که ماست درکمک به درمان اسهال کودکان مفید بوده است.
8- متخصصان درهنگام مصرف آنتی بیوتیکها، مصرف ماست را توصیه مینمایند زیرا اغلب آنتی بیوتیکها باعث نابودی باکتری های مفید دستگاه گوارش شده ومتعاقبا باعث اختلال درکار دستگاه گوارش میشوند.بررسیها نشان داده که نابودی باکتری های مفید دستگاه گوارش خود نیز می تواند باعث بروز اسهالهای متوسط تا شدید شود. ماست می تواند به برگشت شرایط طبیعی رودهها کمک نماید. توصیه شده درهنگامی که قراراست بیمار بیش از 2هفته آنتی بیوتیک مصرف نماید، حداقل 250 میلی لیتر ماست را در رژیم غذایی روزانه خود قراردهد.
9- ماست منبعی غنی از کلسیم است. 250 میلی لیتر ماست دارای 450 میلی گرم کلسیم میباشد. این مقدار می تواند نصف نیاز کودکان و40 -30 درصد نیازکلسیم بزرگ سالان را برطرف کند. باید درنظرداشت که حضور باکتری های زنده درماست، باعث افزایش جذب کلسیم در بدن می شود.
10- ماست منبع بسیار خوبی برای جذب پروتئین است. در هر250 میلی لیتر ماست تقریبا 14- 10 گرم پروتئین موجود میباشد، که تقریبا برابر با 20 درصد نیازروزانه است. هم چنین عملیات تخمیر باکتری های ماست باعث سهولت تسهیل جذب پروتئین ها می شود. به این دلیل پروتئینهای ماست را پروتئینهای پیش هضم شده[8] مینامند.
11- ماست وکاهش کلسترول: تحقیقات نشان داده که ماست می تواند باعث کاهش کلسترول خون شود. این ممکن است به علت تأثیر فعالیت باکتری های زنده و سهولت متابولیسم کلسترول باشد. زیرا ماست میتواند اتصالهایی را با اسیدهای صفراوی ایجاد کند .(اسیدهای صفراوی درساخت کلسترول نقش دارند.)
12- ماست ورشد کودکان: درکودکانی که دچاربیماری سوء جذب هستند، ماست به جذب دوترکیب مهم غذایی پروتئینها ومواد معدنی کمک می کند. اسید لاکتیک موجود درماست باعث سهولت جذب وهضم این ترکیبات مغذی می شود.
13- محققان توصیه میکنند که برای کاهش وزن باید مصرف ماست در رژیم غذایی گنجانده شود.
افرادی که در رژیم غذایی خود ماست کم چربی را میگنجانند، بیشتر از افرادی که صرفا دریافت کالری خود را کم میکنند، کاهش وزن دارند ( آذرنیا[9] و همکاران، 1997).
1-2-اهمیت و ضرورت تحقیق
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 06:57:00 ب.ظ ]
|