پایان نامه ارشد رشته کشاورزی با موضوع پسته یا طلای سبز |
همچنین در این تحقیق اثر غلظتهای مختلف برخی ترکیبات غیرشیمیایی مثل نانو ذرات نقره و نیز فرآورده زیستی لاکتوپراکسیداز در کنترل قارچ آسپرژیلوس فلاووس در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. بررسی و ارزیابی آماری نتایج مشخص نمود بین غلظت 3 در هزار ترکیب زیستی Lactoperoxidase و شاهد تفاوت معنیداری وجود دارد و این غلظت موجب پدید آمدن کاهشی معادل 33.7% در رشد قارچ A. flavus در شرایط آزمایشگاهی شده است. در آزمایشات صورت گرفته روی غلظتهای مختلف نانو ذرات نقره، نتایج ارزیابیهای آماری مشخص نمود بین تعدادی از غلظتهای استفاده شده و شاهد تفاوت معنیداری وجود دارد و غلظت 200 پی پی ام نانوذرات نقره با کاهشی معادل 55% در رشد قارچ A. flavus بیشترین تاثیر را در مهار رشد قارچ در شرایط آزمایشگاهی داراست.
بررسیهای انجام شده در این تحقیق تنها مشتمل بر جداسازی و سنجش میزان آلودگی به توکسین در تعداد محدودی از نمونههای پسته مربوط به مناطق مختلف استان قزوین میباشد و جهت حصول به نتایج دقیق و کاملتر نیاز به بررسیهای بیشتری است.
واژگان کلیدی: استان قزوین، آسپرژیلوس فلاووس، آفلاتوکسین، HPLC، نانونقره، Lactoperoxidase
1-1مقدمه
پسته یكی از مهمترین محصولات كشاورزی كشور است كه از جنبه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، زیستمحیطی و … اهمیت بسیار زیادی دارد. حدود 10% از درآمد غیرنفتی كشور به این محصول كه به درستی طلای سبز نام گرفته اختصاص یافته و بیش از 150 هزار خانوار شهری و روستایی مستقیماً از این محصول ارتزاق میكنند. پسته به عنوان آخرین محصول قابل كشت در بسیاری از عرصه های كشت و زرع مطرح است و این به این معنی است كه در صورت از میان رفتن باغات پسته محصول دیگری در آن عرصه ها قابل كشت نیست و در صورت وقوع این اتفاق پیشرفت كویر و بیابانزایی اجتنابناپذیر است. بنابراین سعی و تلاش در جهت توسعه كشت و تولید و صادرات این محصول و حفظ آن از عوامل خسارتزا نه تنها موجب پدید آمدن منافع اقتصادی و مالی میگردد بلكه جلوگیری از گسترش بیابانها و كویرزدایی نیز در بحث توسعه كشت پسته بسیار با اهمیت و قابل توجه است. باید توجه داشت سعی در گسترش سطوح زیركشت و تولید پسته بدون لحاظ نمودن مسایل مرتبط با صادرات آن نتیجه مناسبی عاید بخش كشاورزی نخواهد كرد. حاصل صادرات محصول پسته به سایر كشورهای جهان ورود سالیانه حدود یک میلیارد دلار ارز به كشور است. این مقدار ارز برای كشور ما كه دارای محدودیتهای بسیاری در منابع ارزی است بسیار حیاتی و با اهمیت است. این مساله باعث می شود تا تحقیقات در جنبه های مختلف تولید، فرآوری و صادرات اهمیت پیدا كند. حضور در بازار جهانی تنها با داشتن مزیت نسبی در تولید امكان پذیر است اما بقا در این بازار پررقابت تنها در صورتی اتفاق میافتد كه استانداردهای جهانی كه هر روز نسبت به قبل سختگیرانهتر است مورد توجه و رعایت قرار گیرد. این مساله ضرورت تحقیقات در حوزه فرآوری، بستهبندی، انبارداری، صنایع تبدیلی و بازاریابی پسته را آشكارتر میسازد(حکمآبادی، 1390).
شاید بتوان ادعا نمود كه مهمترین معضل پیش روی صادرات پسته تولیدی در كشور مسئله آلودگی به انواع آفلاتوكسین است. حد مجاز و استاندارد وجود آفلاتوكسین یكی از شاخص های مهم جهت صدور پسته در تمامی دنیاست و امروز محمولههای بسیاری به دلیل بالا بودن میزان آلودگی به آفلاتوكسین مجوز ورود به بازارهای جهانی را به دست نمیآورند. تحقیقات انجام شده مشخص نموده طی سال های 1383 تا 1386 علیرغم افزایش صادرات پسته ایران میزان صادرات پسته به كشورهای عضو اتحادیه اروپا به دلیل وضعیت آلودگی پسته تولیدی به آفلاتوكسین كاهش یافته است(عبدالهیعزتآبادی، 1389).
1 – 2كلیات
پسته با نام علمی Pistacia vera L. در سال 1737 توسط لینه نامگذاری شده است(شیبانی و همکاران، 1374). جنس Pistacia به خانواده سماق(Anacardiaceae) تعلق داشته و گیاهی بومی مناطق نیمهگرمسیری است. خانواده (Anacardiaceae) مجموعاً از 75 جنس و 600 گونه تشکیل شده و گیاهان شناخته شدهای مانند، سماق(Rhus)، پر(Cotynus)، انبه(Magnifera) و بادامهندی(Anacardium) وابسته به همین خانوادهاند که در اغلب نقاط گرمسیری یافت میشوند(حکمآبادی، 1390).
گیاه پسته درختی است که به گفتهای بومی آسیایمرکزی و به گفته دیگر بومی آسیایغربی و آسیایصغیر است. هماکنون گونه های خودرویی از این گیاه در مناطق گرم وخشک با بارندگی کم و زمستانهای ملایم لبنان، فلسطین، ایران، عراق، ترکیه، هند، جنوب اروپا و نواحی کویری آسیایمرکزی و آفریقایشمالی یافت می شود(فرگوسن، 1378).
در میان گونه های مختلف پسته گونهPistacia vera L. تنها گونه تجاری و قابل خوردن جنس Pistacia است که از بین 11 گونه دیگر این جنس شناسایی شده است. مشخصه عمده تمامی این 11 گونه تولید مادهای به نام سقز (تربانتین) است (ابریشمی، 1373). در تفکیک گونه ها از یکدیگر خصوصیات برگ و میوه و گل مدنظر قرار میگیرد. در بین گونه های غیرخوراكی ارقامی وجود دارد که به عنوان پایه برای پیوند پسته استفاده می
شوند. پسته به دلیل خوشمزه و مطبوع بودن از شناخته شدهترین مغزهای درختی در دنیاست(حکمآبادی، 1390).
قدیمیترین اثری که از پسته در جهان وجود دارد، قطعه چوب نیمسوختهای مربوط به عصر حجر است که در اطراف شهرستان فسا در استان فارس پیدا شده و هماکنون در موزه پاریس نگهداری می شود(موسسه تحقیقات پسته، 1383). جنگلهای وحشی و خودروی پسته در ناحیه شمالشرقی ایران و نواحی هم مرز با ترکمنستان و افغانستان سابقهای باستانی دارد و تصور میرود پسته حدود 3 تا 4 هزار سال قبل در ایران اهلی و مورد کشت و کار قرار گرفته است. اولین ارقام پسته شباهت زیادی به ارقام وحشی داشتند ولی کم کم بر اثر پیوند، جابجایی و توجه کشاورزان به درشتی میوه ها ارقام جدید به وجود آمده و بر اساس مکان و افراد نامگذاری شده است. قدیمیترین رقمی که نام آن در کتب مربوط به ماقبل اسلام نیز ذکر شده رقم گرگانی است(پناهی و همکاران، 1381). برخی گسترش پسته در جهان را از ایران میدانند، بر اساس تحقیقات و مکتوبات بر تولد لوفر، ایرانشناس امریکایی نام درخت پسته در زبانهای یونانی، لاتین، عربی، ترکی، روسی، ژاپنی و بسیاری از زبانهای اروپایی از نام پارسی این درخت اقتباس شده است. در پارسی قدیم این درخت پیستاکو و در پارسیمیانه یا پهلوی پیستاک نامیده میشده و این لغات بعدها به پسته تبدیل شده است(ابریشمی، 1373).
پسته اهلی (Pistacia vera L.) درختی خزانکننده است و برگهای آن اغلب دوتایی و دارای یک جوانه در کنار هر برگ است که ابتدا به شکوفه و سپس به شاخه میوهدهنده در سال بعد تبدیل می شود. به این ترتیب میوه های پسته روی شاخههای یكساله به طور جانبی رویت می شود. پسته از منظر گیاهشناسی جزء میوه های هستهدار مانند هلو و زرد آلوست که از سه لایه درونبر، میانبر و برونبر شامل: هسته، گوشت و پوست تشکیل شده اما قسمت خوراکی پسته مانند: بادام ، گردو، فندق و پکان برخلاف هستهداران شناخته شده لایه درونبر یا هسته است. پسته مانند خرما گیاهی دو پایه است بدین معنی که گلهای نر و ماده روی پایه های جداگانه میروید و تولید محصول به همراهی هر دو پایه با هم وابسته است. گلهای ماده در پسته خوشهای و فاقد گلبرگ و شهد (نکتار) است و بر عکس سایر گلها زنبور عسل و سایر حشرات گردهافشان را به خود جلب نمی کند در نتیجه وجود باد برای تلقیح گلهای ماده توسط گلهای نر ضروری است. گل ماده در پسته دارای یک تخمدان و یک تخمک است. برگها در این گیاه از 5 تا 7 برگچه تشکیل شده و قطر تاج درخت حتی به 10 متر نیز میرسد. سیستم ریشه پسته با تطبیق کامل با شرایط رویش گیاه محوری و عمودی است و در اعماق زمین به جستجوی آب میپردازد و به همین دلیل تا مدت زیادی قادر به تحمل خشکی است. پسته علاوه برتحمل شرایط خشک تحمل بالایی در مقابل آب و خاک شور دارد. این درخت می تواند دمای 45 درجه بالای صفر و 25 درجه زیر صفر را نیز تحمل کند البته میزان تحمل شرایط نامساعد به مرحله رشدی گیاه وابسته است(فرگوسن، 1378).
جداول 1 و 2 شرایط بهینه، قابلتحمل و نامناسب شاخص های محیطی و کیفیت آب و خاک را برای پرورش پسته بیان میدارد(غیبی و جوادی خسرقی، 1384).
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 07:21:00 ب.ظ ]
|