پایان نامه ارشد رشته کشاورزی : بررسی اثر سطوح مختلف ازت و فواصل كاشت بر صفات مورفولوژیک، زیره سبز |
دكتر حمید هاشمی مقدم
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
چکیده
زیره سبز گیاهی یکساله متعلق به خانواده چتریان است. دانه این گیاه حاوی اسانس و دارای خواص ضد نفخ، ضد تشنج و صرع، مقوی معده و مدر می باشد. این تحقیق به منظور بررسی اثر فاصله کاشت و سطوح مختلف کود ازت بر رشد، نمو، عملکرد و میزان اسانس گیاه زیره سبز Cuminum cyminum. L)) درشمال شرق ایران انجام شد. آزمایش بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل 3 فاصله کاشت (20، 30، 40 سانتی متر) و 4 سطح کود نیتروژن (0، 50، 100، 150 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد فاصله کاشت و کود ازت تأثیر معنیداری بر تمام صفات مورد مطالعه زیره سبز داشت. بیشترین تعداد شاخه فرعی، تعداد چتر در بوته و وزن هزار دانه در فاصله کشت 40 سانتی متر و کاربرد 50 کیلوگرم در هکتار کود ازت ، بیشترین ارتفاع و تعداد دانه در بوته در فاصله کشت 30 سانتی متر و کاربرد 50 کیلوگرم در هکتار کود ازت، بیشترین درصد و عملکرد روغن در فاصله کشت 40 سانتی متر و کاربرد 100 کیلوگرم در هکتار کود ازت، بیشترین درصد N، Pو K در فاصله کشت 40 سانتی متر و کاربرد 150 کیلوگرم در هکتار کود ازت، بیشترین درصد اسانس در 30 سانتی متر و بدون کود ازت و بیشترین عملکرد دانه و اسانس در فاصله کشت 40 سانتی متر و بدون کود ازت مشاهده شد. نتایج آنالیز اسانس نشان داد درصد ترکیبات عمده اسانس شامل گاما- ترپینن، کومین الکل، کومینیک آلدئید، بتا- پینن، پی- سیمن و سافرانال در تیمارهای مختلف، متفاوتند. بر اساس نتایج این تحقیق با توجه به هدف تولید، فواصل کاشت و میزان کود ازت متفاوتی برای حداکثر رشد و نمو و عملکرد زیره سبز در شرایط اکولوژیکی مشابه توصیه می شود.
کلمات کلیدی: زیره سبز، عملکرد، فاصله کاشت، کود ازت، اسانس
جوامع بشری از ابتدای شكلگیری در ارتباط نزدیک با محیط اطراف خود بوده و از اجزاء تشكیل دهنده محیط، برای غذا و دارو استفاده كرده است. شناخت گیاهان و استفاده از آن ها به عنوان غذا و دارو به طور مسلم از طریق آزمون و خطا بوده و به تدریج انسان توانسته است احتیاجات خود را از محیط اطراف خود تأمین نماید. با شكلگیری تمدنها و فراهم آمدن امكانات بیشتر، شناخت انسان به تدریج كاملتر شده است. گیاهان دارویی یكی از منابع مهم برای درمان بیماریها بودهاند و در تمدنهای پیشین جمع آوری و كشت آن ها در مكانهای مقدس نظیر دیرها و صومعهها متداول بوده است. استفاده از گیاهان در طب سنتی در ایران و سایر كشورهای جهان متداول بوده و بر اساس شواهد تاریخی، كشور ایران در این زمینه پیشتاز و از كشورهای مطرح جهان بوده است (جمزاد، 1388).
كشور پهناور ایران دارای سابقه تاریخی در طب سنتی بوده و با داشتن شرایط متفاوت اكولوژیكی و زیستی و دارا بودن بیش از 7500 گونه گیاهی كه حدود 10 تا 15 درصد آن دارویی شناخته شده اند، دارای پتانسیل بالقوه بسیار بالایی برای تولید، فرآوری و صادرات گیاهان دارویی میباشد و این لازمه مدیریت صحیح و ایجاد یک سیستم یكپارچه بین بخشهای مختلف كشاورزی، منابعطبیعی، صنایعدارویی، مراكز تحقیقاتی، دانشگاهی و بازرگانی است (ابراهیمی، 1380؛ امیدبیگی، 1379؛ صمصام شریعت، 1374). بنابراین تولید انبوه گیاهان دارویی علاوه بر تأمین نیازهای داخلی مراكز تولید و صادرات، موجبات كاهش فشار بر عرصههای طبیعی كشور را فراهم خواهد ساخت.
پیشرفت علوم و فنون در قرنهای 17 تا 21 میلادی، درهای جدیدی را بر روی انسان گشوده و شناخت او را در مورد محیط اطرافش و به عبارت دیگر اكوسیستمی كه در آن زندگی میكند، به طور چشمگیری افزایش داده است. به طوریكه دیگر تنها یک گونه خاص از یک جنس گیاه نیست كه میتواند به عنوان دارو و یا غذا مورد استفاده قرار بگیرد، بلكه با كمك علم گیاهشناسی، خانوادههای مختلف گیاهی شناسایی و جنسها و گونههای مختلف در هر خانواده نامگذاری و طبقهبندی شدهاند. با بهره گرفتن از روشهای پیشرفته، اجزاء مختلف تركیبات شیمیایی گیاهان نیز شناسایی شدهاند (جمزاد، 1388). بنابراین شناسایی علمی گیاهان با بهره گرفتن از قوانین گیاهشناسی و نامگذاری آن ها با بهره گرفتن از اسامی لاتین، امكان مستندسازی گیاهان دارویی را فراهم ساخته است. به علاوه، تعیین محدوده جغرافیایی پراكندگی گیاه این امكان را به محققان مختلف داده تا بتوانند با دقت و صحت گیاهان مورد نظر را انتخاب و مورد استفاده قرار دهند (جم زاد، 1388).
گیاهان دارویی نقش کلیدی در بهداشت جهانی ایفاء میکنند. در دهه های اخیر، توجهزیادی به احیای مجدد گیاهان دارویی و الحاق و استفاده آنها در سیستم طب مدرن شده است. این امر به دلایل متعددی نظیر آگاهی از عوارض جانبی داروهای شیمیایی، هزینه کم این داروها، مقاومت برخی از پاتوژنها به داروهای شیمیایی و نیاز به داروهای جایگزین، عدم وجود دارو برای برخی از بیماریها، عدم امكان تولید مصنوعی بعضی تركیبات مؤثره در صنایع داروسازی، ارزش دارویی و تجاری آنها و همچنین اهمیت مواد مؤثره گیاهان دارویی در صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی میباشد. به همین دلیل مصرف این گیاهان روز به روز افزایش یافته است ( امیدبیگی، 1375؛ ارنست و کاتلین[1]، 2000).
1-1- علت رویکرد جهانی به تحقیقات و استفاده از گیاهان دارویی
رویكرد جهانی به استفاده از گیاهان دارویی و تركیبات طبیعی در صنایع دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی و به دنبال آن توجه مردم، مسئولین و صنایع داخلی به استفاده از گیاهان دارویی و معطر، نیاز مبرم به تحقیقات پایهای و كاربردی وسیعی را در این زمینه نمایان میسازد. گیاهان دارویی یكی از منابع بسیار ارزشمند در گستره وسیع منابع طبیعی هستند كه در صورت شناخت علمی، كشت، توسعه و بهرهبرداری صحیح میتوانند نقش مهمی در سلامت جامعه، اشتغالزایی و صادرات غیر نفتی هر کشوری داشته باشند. تنوع آب و هوا و شرایط اكولوژیک مختلف، باعث تنوع و غنای گیاهان دارویی در سراسر ایران شده است. تحقیقات همه جانبه و بهرهبرداری صحیح از این گیاهان، به ویژه در زمانی كه استفاده جهان از گیاهان دارویی در صنایع دارویی، آرایشی، بهداشتی و غذایی شتاب بسیار بالایی گرفته است، لازم و ضروری است.
برنامهریزی جامع برای گیاهان دارویی میتواند علاوه بر دستیابی به مدیریت توسعه پایدار در این بخش بالاخص در ابعاد كلان توسعه اقتصادی، زیست محیطی، بهداشتی (خودكفایی دارویی)، اشتغال، امنیت غذایی و ذخایر ژنتیكی در عرصه ملی و جهانی به عنوان یک منبع درآمد ارزی برای كشور محسوب و ایفای نقش نماید. وجود برنامهای جامع و هماهنگ بین مراكز تحقیقاتی، آموزشی و اجرایی و همچنین وجود اعتبار لازم در این امر میتواند راهگشای توسعه در گیاهان دارویی باشد. در این ارتباط یک نظام مدیریتی و جامعنگر نیازهای تحقیقاتی و اجرایی كشور را تعیین نموده و در نهایت با كنار هم قرار دادن نتایج بدست آمده، راه حل های مناسبی را به منظور توسعه در امر تولید و فرآوری گیاهان دارویی و در نهایت داروهای گیاهی ارائه خواهد نمود.
1-2- علت رویکرد جهانی به کشت و کار و تولید گیاهان دارویی
از زمانی كه بشر به اهمیت گیاهان داروئی در درمان بیماریها پی برد، شروع به جمع آوری این گیاهان از عرصههای طبیعی نمود، كه این كار باعث تخریب مراتع و جلوگیری از زادآوری طبیعی این گیاهان شده است. امروزه نیاز بیش از حد بشر به دارو و وجود بیماریهای خاص و كاربرد وسیع این گیاهان در بهبود بیماریها باعث تقاضای بیشتری برای این گیاهان شده است، فراوردههای گیاهی برای حفظ سلامت و تغذیه انسانها و درمان بیماریها به شکل داروها، آنتیاکسیدانها، چاشنیها، خوشبوکنندهها، رنگها و حشرهکشها استفاده میشوند. اگرچه در دهه های قبل، استفاده از داروهای سنتتیک موجب کاهش استفاده از مواد گیاهی دارویی طبیعی شد، ولی در سالهای اخیر، به علت اثر سوء داروهای سنتتیک، استفاده از داروهای گیاهی دوباره رونق یافته و تقاضای جهانی برای این مواد گیاهی افزایش چشمگیری پیدا کرده است و برخی از این داروها مانند داروهای گروه تروپان آلكالوئیدی، گروه اوپیوئیدی و داروهای ضد سرطانی بعضاً جایگزین مناسب شیمیایی هم ندارند ( امین، 1380) و به همین دلیل مصرف و
تحقیقات داروهای گیاهی روز به روز در حال افزایش است. كشورهایی نظیر آمریكا، كانادا، چین، مجارستان و هند بیشترین تحقیقات را در این زمینه انجام میدهند ( رجحان، 1360). بنابراین برای جلوگیری از تخریب جنگلها و مراتع و مناطق بهرهبرداری، برداشت از طبیعت بایستی کاملاً قطع و یا به صورت محدود و با برنامهریزی خاصی که موقعیت اقلیمی منطقه، میزان تولید و زادآوری گیاه و همچنین مسأله تخریب و فرسایش و نیز سایر موارد زیست محیطی را در نظر میگیرند، اتفاق بیافتد. از آنجایی كه اكثر گیاهان دارویی در مرحله گلدهی برداشت میشوند و به تولید بذر جهت زادآوری نمیرسند به تدریج باعث از بین رفتن یک یا چند گونه میشوند، بنابراین در كشورهای مختلف اقدام به تولید بذر و كشت انبوه این گیاهان نمودهاند به طوریكه كشور پرو یک چهارم كل زمینهای زراعی خود را به كشت این گیاهان اختصاص داده و یا كشور چین كه انیستیتو و مراكز تحقیقاتی فراوانی جهت تولید بذر و كشت گیاهان دارویی دارد ( توکلی صابری و صداقت، 1379). کشور ما نیز دارای یکی از غنیترین منابع گیاهان دارویی بوده که در نقاط مختلف ایران پراکنده شدهاند. رویکرد دوباره به استفاده از گیاهان دارویی و برداشتهای بیرویه و مستقیم از طبیعت در دهه های اخیر از یک طرف و وقوع تنشهای محیطی طبیعی از طرف دیگر موجب فرسایش شدید ژنتیکی در گونههای گیاهی پر ارزش گردیده است ( امیدبیگی، 1376). این وضعیت تا جایی پیش رفته که برخی از گیاهان دارویی بومی یا از بین رفته و یا در معرض انقراض قرار گرفتهاند ( هویزه و همکاران ،1380).
1-3- وضعیت گیاهان دارویی در ایران
ایران با برخورداری از سابقه تاریخی درخشان در طب، استعدادهای بالقوه جغرافیایی و اقلیمی (11اقلیم از 13 اقلیم جهانی)، دامنه تغییرات درجه حرارت روزانه (50 درجه سانتیگراد)، 300 روز آفتابی در سال، و تنوع بالای گونه های گیاهی (7500 الی8000 گونه) که 10 تا 15 درصد آن دارویی است، توانایی بالقوهای در زمینه توسعه و تولید گیاهان دارویی دارد ( آزادبخت، 1378؛ امیدبیگی، 1379). در حال حاضر حدود 66 هزار هكتار از ارضی كشاورزی در استانهای مختلف كشور، به كشت گیاهان دارویی اختصاص دارد و از مجموع مزارع اختصاص یافته به گیاهان دارویی، حدود 65 هزار تن محصول تولید میشود ( عصاره و سید اخلاقی، 1388). میزان صادرات كشور در سال 1386 به میزان 63 میلیون دلار ثبت شده است كه عمدهترین اقلام زیره، گشنیز و عصاره شیرین بیان بوده است. این در حالی است كه ارزش كل واردات گیاهان دارویی و مواد اولیه گیاهی در سال 1386 به میزان 85 میلیون دلار بوده و بیشترین ارزش میزان واردات گیاهان دارویی و فرآوردههای مرتبط، معادل 59 میلیون دلار مربوط به اسانسها میباشد ( غلامشاهی، 1388). در حال حاضر 35 شركت داروسازی گیاهی در كشور مجوز فعالیت دارند و حدود 300 قلم داروی گیاهی در كشور تولید میگردد، كه حدود 4 درصد داروهای مورد استفاده جامعه را تشكیل میدهند و تعداد گیاهان مورد استفاده برای تهیه این داروها (طبق گزارش وزارت بهداشت) حداکثر 90 گونه گیاهی است. همچنین تعداد 60 قلم تركیبات آرایشی با منشاء گیاهی در كشور تولید میگردد كه بسیاری از مواد اولیه این فرآوردهها از خارج وارد میگردد (عصاره و سید اخلاقی، 1388). این در حالی است که تنوع گونهای و ذخایر ژنتیكی از ویژگیهای بارز این سرزمین بوده و با بهرهگیری از حدود هشت هزار گونه گیاهی و حدود 1500 گونه گیاه دارویی و انحصاری و بومی بودن برخی از آن ها که از ارزش دارویی و صنعتی بالایی برخوردارند (ابراهیمی، 1380)، در صورت كشت و فراوری میتوانند علاوه بر تأمین نیاز بازار داخل، در بازارهای جهانی بدون رقیب وارد شوند. علیرغم اینکه همواره استفاده از گیاهان دارویی و تأمین دارو از منشاء گیاه، از ویژگیهای بارز طب ایرانی محسوب میشود اما به رغم پیشینه تاریخی درخشان و گذشته پر افتخار، عملاً جایگاه ایران امروز در این دانش از موقعیت مناسب و مطلوبی در جهان برخوردار نیست، بنابراین تمهیدات لازم برای احیاء و بازگرداندن این سیادت فراموش شده و ارتقاء اهداف متعالی طب ایرانی كه گیاهان دارویی سنگ بنای آن را تشكیل میداده است، امری اجتناب ناپذیر است. بنابراین بررسی وضع موجود فعالیتهای مرتبط با گیاهان دارویی اعم از تحقیقاتی و اقتصادی و نیز فرآوردههای دارویی و آرایشی، بهداشتی با منشاء گیاهی، نشان میدهد كه در ارتباط با عرصههای كاری، جمع آوری و استحصال محصول از عرصههای طبیعی، نهادههای مورد نیاز، عملیات كاشت، داشت، برداشت و نیز عملیات پس از برداشت (عملآوری) و بالاخره بازاریابی و بازرگانی گیاهان دارویی و فرآوردههای آن ها نارساییها، مشكلات و محدودیتهایی در كشور وجود دارد كه بدون توجه و رفع آن ها، فعال كردن این بخش بالقوه تولیدی غیر ممكن بوده و سودآوری لازم برای تولیدكنندگان نیز بعید به نظر میرسد (عصاره و سید اخلاقی، 1388).
1-4- علت مصرف کود در مزارع
امروزه از کودها به عنوان ابزاری برای دستیابی به حداکثر تولید در واحد سطح استفاده میشود. ولی لازم است این کودها بتوانند علاوه بر افزایش تولید، کیفیت محصولات کشاورزی را نیز ارتقا دهند و ضمن آلوده نکردن محیط زیست، مخصوصاً آبهای زیرزمینی، تجمع مواد آلاینده نظیر نیترات را در اندامهای مصرفی محصولات به حداقل ممکن تنزل دهند تا ضمن افزایش راندمان کودی، سلامتی انسان و دام را نیز تأمین کنند (دیندوست و همکاران، 1386).
1-5- اثر عناصر غذایی بر عملکرد گیاهان
عناصر ضروری بر اساس نیاز کمی گیاهان به دو گروه عناصر پرمصرف شامل نیتروژن، کربن، هیدروژن، اکسیژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و گوگرد و عناصر کم مصرف شامل آهن، منگنز، بر، روی، مس، مولیبدن، کلر و نیکل تقسیم میشوند ( معزاردلان و ثواقبی فیروزآبادی، 1381؛ سالاردینی، 1382). افزایش بیوماس محتوای دارویی با روشهای بهزراعی و بهنژادی یکی از اهداف مورد نظر در تولید گیاهان دارویی میباشد. عناصر غذایی پرمصرف و کممصرف در این زمینه از اهمیت ویژهای برخوردار هسستند ( امیدبیگی[2]، 2003). هر عنصر ضروری فقط زمانی میتواند نقش خود را تغذیه بهخوبی نشان دهد که سایر عناصر لازم بهصورت متعادل و به نسبتهای کافی در اختیار گیاه باشند. با افزایش مواد آلی خاک، بهینه سازی مصرف کودهای نیتروژنه، فسفاتی و پتاسیمی، تولید و ترویج مصرف کودهای حاوی عناصر ریز مغذی میتوان عملکرد محصولات زراع
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 06:44:00 ب.ظ ]
|