پایان نامه ارشد رشته زیست شناسی : انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با انسان |
انگلشناسی از رشتههای مهم علم زیستشناسی بوده که از اواخر قرن 19 میلادی به عنوان یک علم مستقل پیرامون گروه عظیمی از جانوران به بحث پرداخته است به طوریکه این جانوران برای ادامه حیات زندگی خود نیازمند به موجود زنده دیگری میباشند تا محل زندگی و غذا خود را تامین نمایند. اولین دانشمندی که این موجودات را به عنوان انگل مورد بررسی قرار داد رودولوف لئوکارت آلمانی (1897-1822) بود که در کتابی تحت عنوان: تاریخ عمومی طبیعی انگلها این موجودات را معرفی نمود. در این راستا از جمله عوامل موثر در پراکنش انگلها میتوان به پراکنش میزبان، شرایط محیطی نظیر درجه حرارت،pH ، اکسیژن و عوامل مستقیم انگلهای خونی به سن، فصل، رژیم غذایی، فراوانی ماهی، وابستگی اعضای فون انگلی درون ماهیان اشاره نمود. تفاوت در عادات غذایی ماهیان تاثیرقابل ملاحظهای بر روی انگلهای رودهای آنان دارد به طوریکه زندگی گونه های مرتبط با یکدیگر علیرغم تفاوتهای ظاهری آرایش مشابهی از اکتوپارازیتها را نشان میدهد (et al ,2010 Jobaer) همچنین عادات تغذیهای در تکمیل چرخه حیات انگلها بسیار موثر میباشند به عنوان مثال ماهیان همه چیز خوار نسبت به سایر ماهیان دیگر امکان آلودگی بیشتری دارند و از سویی دیگر ماهیان کفزی نسبت به ماهیان سطحزی یا میانزی برای تکمیل چرخه حیات انگلها به میزبانهای واسطه بیشتری نیاز دارند. در این بین فون ماهیان آبهای داخلی و پرورشی ایران نظیر کپور ماهیان بیشترین تعداد را به خود اختصاص داده و ماهیان سفید رودخانهای و سیاهماهی از جمله ماهیان غالب رودخانههای ایران بوده که انگلها وابسته به این ماهیان دارای بیشترین تعداد و پراکنش انگلی هستند ( پازوکی و همکاران، 1385).
در کشور ایران علم انگلشناسی به خصوص انگلشناسی آبزیان از قدمت زیادی برخوردار نبوده و به دو یا سه دهه قبل باز میگردد به طوریکه بررسی انگلی آبهای داخلی ایران برای اولینبار توسط Bykhovskii و همکاران (1962) با شناسایی 4 جنس انگل Dactylogyrus .sp از آبشش ماهیان رودخانه کرخه و مخیر (1359) با شناسایی 29 جنس انگلی از نواحی پوست و آبشش ماهیان سفیدرود دریایخزر انجام پذیرفت همچنین فون غالب ماهیان آبشیرین ایران متعلق به کپور ماهیان بوده که دارای 31 جنس و 74 گونه میباشد.
تاکنون تحقیقات انگلی مختلفی بر روی خانواده بزرگ کپورماهیان جهت جلوگیری از بروز بیماریهای مرتبط بین انسان و آبزیان صورت گرفته اما در استانهای نیمه کویری نظیر استان سمنان چنین مطالعات جامعی بر روی ماهیان و انگلهای آنان انجام نپذیرفته لذا هدف از بررسی انگلی ماهیان استان سمنان شناخت ماهیان غالب رودخانههای جاری استان، بررسی چرخه زندگی انگلی آنان، تعیین درصد و شدت آلودگی ماهیان و انگلها نسبت به یکدیگر، مطالعه فراوانی، واریانس طول و وزن ماهیان و ضریب همبستگی آنان بوده است همچنین بنا به گزارشات صیادان محلی در شهریورماه 1391 مبنی بر شیوع غیرعادی انگل لیگولا اینتستینالیس ligulae intestinalisاز ناحیه روده و محوطه شکمی ماهیان کپور سد شهید شاهچراغی شهرستان دامغان ایده شناسایی، بررسی بیماریهای انگلی و عوامل موثر در شیوع آنان در این منطقه و 2 رودخانه مهم این استان ایجاد گردید.
1-1- منابعآبی استان سمنان
استان سمنان با ارتفاع متوسط m۱۱۳۰ از سطح دریا و km ۲۱۶ فاصله تا تهران حد فاصل 3 شهر دامغان، گرمسار و مهدیشهر در جنوب رشته کوه البرز و شمال دشت کویر در راه تهران به خراسان واقع شده و دارای آب و هوایی خشک و معتدل میباشد. از مهمترین ویژگیهای جغرافیایی استان سمنان وجود دشت کویر، ریگ جن و تپههای حصار در جنوب و رودخانه فصلی گلرودبار در شمال غرب بوده که با سرچشمه گرفتن از رشته کوههای البرز و گذر از شهرستان مهدیشهر به دشت کویر میریزد. استان سمنان با توجه به موقعیت جغرافیایى و اقلیمى ایران جزوء مناطق خشك و كمآب محسوب می شود به طوریکه صنایع و بخشهای مختلف كشاورزى این استان با كمبود آب مواجه بوده و تأمین آب مصرفى آن از طریق آبهاى سطحى و زیر زمینى مىباشد. بنا بر گزارشات اداره منابع آب استان سمنان مجموع آبهای سطحی و زیر زمینی استان m3 1071 میلیارد است که 82% آن حدود m3 873 میلیون جزو منابع آب زیرزمینى و18% مابقی حدود m3 198 میلیون جزو منابع آبهاى سطحى بوده که در حال حاضر حجم آبهاى زیرزمینى استان m3 852 میلیون برآورد شده كه این میزان برداشت از میزان تخمینى بیشتر مىباشد و به همین دلیل حفر چاههاى عمیق و استفاده از آبهاى زیرزمینى در دشتهاى شاهرود و ایوانكى ممنوع اعلام شده است (اطلس فرهنگی ایران).
آبهای زیرزمینی استان شامل: چاهها عمیق و نیمهعمیق، قناتها و آبخوانها بوده و آبهای سطحی استان شامل رودخانهها (گلرودبار، تاش، چشمهعلى، حبلهرود، ایوانكى)، چشمهها (چشمه امامزاده عبدالله(ع)، آبمراد، آبقولنج، نمکدره) و سد مخزنی شهید شاهچراغی میباشد.
توسعه آبزیپروری
متوسط تولید آبزیان استان در 3 سال اخیر دارای رشد 20- 15% بوده که از 522 تن تولید در سال 1389 به 850 تن تولید در سال 1392رسیده است. تولید انواع گونه های مناسب آبزیپروری در استان سمنان شامل انواع ماهیان سردآبی، گرمآبی و ماهیان خاویاری بوده است. ماهیان سردآبی به عنوان گونه اصلی ماهیان پرورشی استان در دمای آب متوسط بینC18- 8 رشد، تکثیر و نمو مییابند که این گونه پرورشی امروزه بیشترین درصد تولید استان را به خود اختصاص داده و به عنوان محور توسعه بخش شیلات استان به شمار میروند، ماهیان گرمآبی در دمای آب بینC35-12 شامل 4 گونه کپور معمولی، کپور علفخوار (آمور)، کپور نقرهای (فتیوفاگ) و کپور بیگهد در استان پرورش مییابند همچنین ظرفیت استحصال خاویار در سطح وسیعی از استان به دو دلیل تولید گوشت سفید و استحصال خاویار با رشد مناسبی افزایش یافته است. سرانه مصرف ماهی در استان سمنان 3/1 (یکسوم) سرانه کشور است که با توجه به ارزش غذایی ماهی در سبد خانوار به عنوان غذای سلامتی به kg 3.3 مصرف سرانه در استان رسیده است. استخرهای پرورش ماهی در استان سمنان در حال حاضر حدود60 استخر پرورش ماهیان سردآبی،170 استخر ماهیان گرمآبی،4 استخر ویژه تکثیر بچهماهی قزلآلای رنگینکمان و 1 استخر هم ویژه پرورش ماهیان خاویاری در استان فعال هستند (مهدوی، 1392).
- انگلهای آبزیان و بیماریهای مشترک با انسان
1-3-1- مشکلات آبزیپروری
توسعه آبزیپروری و میزان مصرف سرانه آبزیان در 2 دهه گذشته کشور با یک روند افزایشی در حرکت بوده به طوریکه طبق آمارنامه رسمی سازمان شیلات ایران میزان مصرف سرانه آبزیان در سال ۱۳۸۰ بر اساس هر نفر kg ۵ در سال بوده که در سال ۱۳۹۰ به kg 9.1 رسیده است. آبزیپروری پایدار در کشور نیازمند ایجاد شرایط زیر است
- کسب دانش و فناوری روز جهان و بومیسازی دانش آبزیپروری
- انتخاب افراد مستعد و علاقهمند به همراه آموزش توسعه پایدار آبزیپروری
- سرمایه گذاری و تامین منابع مالی مورد نیاز برای توسعه آبزیپروری
- توسعه کافی صنایع پیشین و پسین آبزیپروری بر اساس دانش روز
- نظارت و کنترل کافی بر روند توسعه و همچنین تولید آبزیان
- بهبود ساختار وضع تشکلهای تولیدی آبزیان و بکارگیری تجارب حرفهای مدیران با سابقه
امروزه با گسترش آلودگی محیط زیست فشار مضاعفی بر روی جانداران آبزی وجود دارد که آنان را در معرض ابتلا به انواع بیماریها قرار میدهد. بیماریهای مسری انگلی مشکلات زیادی برای جوامع انسانی به وجود آورده که این آسیبها و صدمات در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای صنعتی میباشد. اغلب عوامل بیماریهای عفونی در ماهیان را میكروارگانیسمهای فرصتطلب تشكیل داده و حضور عوامل پاتوژن در محیط زیست ماهی جهت وقوع بیماری كفایت نمیكند لذا عوامل دیگری نظیر: بالا رفتن درجه حرارت آب، بالا بودن تراكم ماهیان پرورشی، پایین بودن كیفیت آب (افزایش آمونیاك یا نیتریت)، رویش شدید گیاهی در منابع آبی زمینه بیماریزایی عوامل پاتوژن و غلبه آنان بر سیستم ایمنی ماهی را فراهم مینمایند لذا توجه به تشخیص سریع بیماری و مدیریت آن در جهت جلوگیری از بروز خسارات حائز اهمیت است (فیضبخش و کیهانپور، 1392).
ماهیان موجودات حساسی بوده که در صورت بیماری درمان آنها مشکل و یا حتی غیرممکن میباشد لذا پیشگیری از بروز بیماری بسیار ضروری دارد. بیماری ماهیان بر حسب اندامهای آلوده، سن و نوع ماهی طبقه بندی گشته و تعدادی از بیماریها از طریق میزبانهای واسط منتقل میگردند که مبارزه با این میزبانهایواسط و حذف آنها بسیار اهمیت دارد. انگل ماهیان به طور کلی در 6 گروه تکیاخته، پریاخته، مرجانها، کرمها، سختپوستان و نرمتنان تقسیم بندی میگردند. راههای مبارزه با میزبانهای واسط استفاده از سولفاتمس، آهک و سموم حلزونکش، مبارزه با علفهای هرز ، حذف گیاهانآبزی مزاحم، دور نمودن پرندگان، جلوگیری از ورود ماهیان وحشی، حذف قورباغهها که در بعضی موارد به عنوان ناقل عمل مینمایند (کیوانی، 1384).
1-3-2- بیماریهای انگلی
علم انگلشناسی دارای دامنه وسیعی از علوم مختلفی نظیر ماکرواکولوژیکی، میکرواکولوژیکی، بیوشیمیایی، بهداشت عمومی، علوم اقتصادی بوده که در آن چهره واقعی زندگی انگلی غالبا قابل لمس و درک نیست زیرا روابط بین انگلها و میزبان آنها بسیار پیچیده و در واقع یکی از 4 جنبه مختلف از
سیمبیوزیس است. انگلها در اشکال مختلف نظیر اجباری، اختیاری، موقتی، دائمی، خارجی، داخلی، اتفاقی، سرگردان، بیماریزا، غیر بیماریزا و زئونوزرا ارتباط برقرار نموده و عموما به موجوداتی اطلاق میشوند که در داخل یا خارج پیکر موجود زنده بهطور موقت به سر برده و از آن تغذیه مینماید. سرایت و انتقال بیماریهای انگلی تحت تأثیر عوامل سهگانهای نظیر وجود میزبان حساس، وجود منبع آلودگی و طرق انتقال آلودگی بستگی دارد و از آنجایی که حتما لزومی ندارد آسیبی به میزبان خود وارد نموده گاهی به صورت مسالمتآمیز زندگی مینمایند اما بیماریهای انگلی همواره دارای سیر مزمن بوده و کمتر با آثار و علایم بالینی همراه هستند، لذا ماهیان آلوده ممکن است بعد از بهبود ظاهری و بدون داشتن هر گونه علایم کلینیکی به صورت ناقلین بیماری درآیند و خود نقشمنبع آلوده را برای ماهیان سالم به عهده بگیرند.
بیماریهای معروف انگلی که اثرات آنان بر روی ساختار ماهیان پدیدار گشته به شرح زیر است:
1- پوسیدگی دم و باله: پیدایش خطوط سفید در حاشیه بالهها و شكنندگی شعاع آنان به همراه خونریزی و بیرونزدگی یک یا دو طرف چشم می شود.
2- آبله پوستی: پیدایش زخم یا آبله سر باز در بدن همراه با برآمدگی فلسها میباشد.
3- استسقاء عفونی (تجمع مایعات در بدن یا آب آوردگی شكم): با تجمع مایعات در محوطه شكمی بیرون زدگی فلسها و خونریزیهای كوچك زیر جلدی در بالهها همراه است .
4- بیماری چشمی: قرنیه چشمی پر خون و مات گشته سپس كره چشمی تخریب میگردد.
5- ایكتیوفتیروس مولتیفیلیس: بیماری لكهسفید با سیستهای سفید كوچكی به قطر mm 1 بر روی پوست، آبشش و بالهها است که موجب خارش، تنفس سریع و بیاشتهائی در ماهی میگردد.
6- اسپورزوآ: بیماری كوكسیدوز دانهای همراه با بروز لكههای شیری رنگ كوچكی در روده است.
7- میكسوسوما سربرالیس: بیماری چرخش با انحنای دمی و تغییر محوطه دهان و ایجاد لكههای سیاه در دم ماهی بوده که راه درمانی ندارد .
8- ژیروداكتیلوس: موجب شنای غیرطبیعی و كمرنگی نقاط پوست و ریزش فلسها می شود.
9- داكتیلوژیروس: سبب شنای غیرطبیعی با برآمدگیهای غیرطبیعی و خونریزی در آبشش می شود.
10- لیگولا: سبب كم تحركی و تورم كانال غذائی یا مسدودیت كامل آنان توسط سیستهای می شود (مخیر، 1374).
1-3-3- بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان
بیماریهای مشترک بین انسان و آبزیان یک سری عفونتهایی بوده که به طور طبیعی بین انسان و دیگر حیوانات مهرهدار وجود دارد، این بیماریها با ایجاد تغییر در فرم بدن و رفتار ماهی موجب کاهش كیفیت آنان میشوند. عفونتهای باكتریایی، قارچی و پروتوزوها موجب مرگ و میر ماهیان گشته که در بسیاری از مواقع آبآلوده مسبب بروز این بیماریها در ماهی شده که میتوان به آلایندههای شیمیایی و سموم کشاورزی به همراه شیرابه فاضلابهای شهری و صنعتی استان که به رودخانهها و سد مخرنی استان روانه میشوند اشاره نمود که موجب آلودگی آبهای سطحی شده و اثرات مخرب آنان بر روی آبزیان منطقه مشهود است (مهدوی، 1392).
مهمترین محیطهای مناسب جهت رشد انگلها درون بدن مهرهداران نظیر دستگاه گوارشی، خون، ریهها، حفره عدسی و بافتها بوده که دارای مواد غذایی متنوعی نظیر قند، پروتئین، چربی و آنزیم، pH، اکسیژن است گاهی انگلها محیط بدن میزبان را به نفع خود تغییر داده مثلا آلودگی به سستدها که باعث کاهش pHاسیدی روده میشوند. انتقال آلودگی از طریق دستگاه گوارش و مواد خوراكی نیز وجود دارد لذا مواد غذایی زنده یا فرآوری نشده (تازه و یخزده) به عنوان منابع احتمالی آلودگی مطرح هستند که بایستی از مصرف این آبزیان آلوده جلوگیری شود بنابراین پیشگیری در بیماریها نسبت به درمان همیشه ترجیح داده میشود و اقدامات پیشگیری بایستی بر مبنای کاهش عوامل استرسزا نظیر: حفظ كیفیت آب و تقابل ماهی با عوامل بیماریزا و بكارگیری دستورالعملهای بهداشتی و ضدعفونی در كارگاههای پرورشی ماهی باشد (پیغان، 1380). منابعآبی و استخرهای مصنوعی جهت پرورش آبزیان دریایی و آب شیرین (ماهی- میگو) و افزایش آنان موجب ایجاد بیماریهای مشترک بین انسان و ماهی می شود. به طوریکه محل زندگی انگلها در بدن میزبان اولیه (کرمهای بالغ) بوده که پس از خورده شدن کرم ناقل آلودگی توسط میزبان ثانویه (ماهی) تخمهای آنان در برونشیول آنها به چرخه زندگی خود ادامه داده و در دمای مناسب آب این میراسیدیوم در عرض 3 هفته کامل میگردند و در انتها پس از مصرف ماهی توسط میزبانان نهایی (انسان) این انگلها درون بدن انسان رهاسازی شده و به اندام مختلفی نظیر دستگاه گوارشی (روده و معده)، کبد، مجاری صفراوی مهاجرت نموده و موجب خوابآلودگی، بیاشتهایی و اسهال میگردند. امروزه جهت تامین نیازهای غذایی بشر فرآورده های دریائی بخصوص ماهیان جایگزین مناسبی برای گوشت قرمز بوده اما آبزیان توانایی انتقال انگلهای متعددی را به انسان دارند ولی با توجه به سیر تكاملی انگلها و چرخه زندگی غیرمستقیم انگلها آنها اثرات آنان ضعیفتر بوده است لذا جهت جلوگیری از انتقال این عفونتها به بدن انسان راه کارهایی پیشنهاد میگردد:
- دفع مدفوع انسان به طریق بهداشتی و جلوگیری از رسیدن آن به دریاچههای آب شیرین.
- دقت در پخت كامل ماهی.
- قرار دادن ماهیهای تازه صید شده در درجه حرارت زیر صفر.
- نمكسود كردن ماهی به مدت حداقل 14 روز در مخلوط 14% نمك.
- جلوگیری از خوراندن ماهی خام و یا احشاء آن به حیوانات.
- حلزونها و سختپوستان میزبان واسط اولیه اكثر انگلها بوده لذا مبارزه بیولوژیک در جهت کاهش آنان در مزارع پرورشی موثر میباشد.
- جلوگیری از ورود پرندگان، PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)داران و ماهیان وحشی به مزارع پرورش ماهی.
- انگلها در محوطه بطنی و دستگاه گوارش ماهیان مستقر هستند لذا پس از صید بلافاصله امعاء و احشاء ماهی تخلیه گردد آلودگی کاهش مییابد
- ایجاد مراكزی جهت بازرسی دقیق و كنترل مواد غذائی با منشأ دریائی قبل پخش در بازار.
- ماهیهای آلوده حتی پس از پخته شدن توانائی ایجاد واكنشهای ازدیاد حساسیت را دارا میباشند، لذا از مصرف ماهیها آلوده بطور كامل اجتناب گردد.
انسان از طریق مصرف ماهی خوب پخته نشده که حاوی پلروسرکوئیدی بوده مبتلا گشته در نتیجه نمکسود، در آبنمک خوابانیدن، دودی کردن ماهی نیز توانایی از بین ببرد پلروسرکوئیدها را ندارد بنابراین برای جلوگیری از بروز بیماریهای انگلی بین انسان و ماهی باید ماهیان را به صورت کاملا سرخ شده مصرف نمود تا انگلها در اثر گرما از بین بروند (شریفروحانی، 1374).
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 05:13:00 ب.ظ ]
|