پایان نامه حقوق درباره مالكیت فكری |
١- با توجه به مبانی دریافتی حقوق ایران و حقوق كامن لا در حوزه كپیرایت قواعد حمایتی از حیث حقوق دارنده و حقوق عمومی بین دو نظام حقوقی فوق هماهنگی وجود دارد؟
٢- آیا به لحاظ حقوق مادی و معنوی دامنه كپی رایت بین دو نظام فوق همسانی وجود دارد؟
ج) فرضیههای تحقیق:
١- با توجه به رهیافت و مبانی متفاوت بین دو نظام حقوق ایران و نظام حقوقی كامن لا قواعد حقوقی دارنده و حقوق عمومی در نظامهای فوق متفاوت است.
٢- گستره حقوق مادی و معنوی دارنده كپی رایت در دو نظام حقوقی ایران و كامن لا با یكدیگر متفاوت است.
د) اهداف تحقیق:
بررسی و تحقیق در مورد كپی رایت و زیرمجموعه آن میتواند به صورت كاربردی در جامعه مطرح شود.. این كه نتایج این تحقیق میتواند در تدوین قوانین كاربردی و دقیق برای صیانت از حقوق مؤلفین و مخترعین بسیار مورد اهمیت باشد.
ه) روش تحقیق:
این تحقیق به صورت اسنادی و كتابخانهای است. تمامی مطالب این تحقیق با مراجعه به قوانین، كتب و مقالهها و پایاننامههای موجود در خصوص این امر و ب طور خاص منابع لاتین و بررسی دقیق موارد مربوطه صورت میپذیرد.
و) سابقه تحقیق:
نظر به اینكه گرایش حقوق مالكیت معنوی رشته نوپا و تازه متولد شده میباشد. اما در حق كپی رایت از دیرباز مورد توجه جوامع مختلف از جمله جوامع (كامن لا) بوده اما در حقوق ایران كمتر به این مسأله توجه شده و همچنین در آرای محاكم در این خصوص به ندرت شاهد رأی میباشیم و با توجه به نیاز روزافزون جامعه صنعتی جدید نیازمند توجه و قوانین جامعتری میباشد.
مبحث اول : مفاهیم
گفتار اول: کپی رایت
در بسیاری از کتابها و متون دربارهی کپی رایت در ایران، کلمهی کپی رایت، «حقوق مؤلف» یا «حقوق مؤلفان» ترجمه شده است. اما در واقع قوانین مصوب توافقنامهی برن و توافقنامهی ژنو شامل تمام گونههای نوشتاری، هنری، و علوم و اختراعات میگردد، در حالی که «مؤلف» در زبان رایج به معنی نویسنده است. بنابراین به واژهای نیاز است که گستردگی کافی را داشته باشد. بدین لحاظ می توان به جای «حقوق مؤلف» از عبارت «حقوق پدیدآورنده» استفاده كرد، زیرا پدیدآورنده می تواند اثر نوشتاری یا علمی یا هنری را پدید آورد و خلق نماید به این ترتیب گستردگی واژگانی کافی به دست می آید.
به حقوق ناشی از مالکیت ادبی- هنری[1]، حق مؤلف یا حقوق مؤلفان می گویند که از آن تعریف گوناگونی توسط حقوق دانان ارائه شده است :
- « مجموعه حقوقی است که قانون برای آفریننده (خالق اثر) نسبت به مخلوق اندیشه و هوش او می شناسد . این حقوق عبارت است از حق انحصاری بهره برداری از آفرینه ( اثر) برای مدت محدود به سود آفرینندهی آن و پس از مرگ برای ورثهی او.»[2]
- « حق مؤلف عبارت است از سلطه و اختیارات مؤلف بر اثرش که آن را خلق کرده یا به وجود آورده است.»[3]
پس حق مؤلف، حق انحصاری مشروع برای نشر ، تولید مجدد و فروش موضوع،در شکل یک کار ادبی و هنری است.
تعریف قانونی از حق مؤلف در مادهی 1 قانون حمایت از حقوق مؤلفان و مصنفان و هنرمندان مصوب 1348 آمده است : « از نظر این قانون به مؤلف و مصنف و هنرمند ،پدید آورنده . به آنچه از راه دانش و یا هنر و ابتکار انان پدید میآید بدون در نظر گرفتن طریقه یا روشی که در بیان و یا ظهور و ایجاد ان به کار رفته «اثر» اطلاق می شود .» پس حق مؤلف یک حق مالی غیر مادی انحصاری است که توسط قانون گذار به پدید آورندهی اثر ادبی و هنری اصیل و ابتکاری جهت استفاده و بهره برداری از منافع مالی ان و جهت جلوگیری از هر گونه سوء استفاده اعطاء می گردد. یا توجه به مادهی فوق که مؤلف ، مصنف و هنرمند را پدید آورنده نامیده است به نظر میرسد که واژهی مؤلف به تنهایی در بر گیرندهی مفهومی که از حقوق مالکیت ادبی و هنری ناشی میشود نباشد هر چند که در بیشتر کتاب های حقوقی مؤلف معنایی عام دارد که شامل هنرمند نیز می گردد. اما بهتر است با در نظر گرفتن اینکه حقوق ایران در این زمینه تقریباً نوپاست و بیشتر دنباله رو حقوق خارجی است، واژهی مناسبی را انتخاب کنیم که در برگیرندهی همهی صاحبان و مالکان این حقوق باشد به همین جهت در این مقاله از واژهی حقوق پدید آورندگان یا حقوق آفرینندگان استفاده میشود. بنابراین هر جا از حقوق پدید آورندگان نام بردیم مقصود همان حقوق مؤلفان است.
با توجه به تعریف قانونی و تعاریف حقوقی میتوان گفت که حق پدیدآورنده (حق مؤلف ) عبارت است از حق مشروع و قانونی و دارای ضمانت اجرایی که برای حفظ حقوق مادی و معنوی پدیدآورنده و بهره برداری از این حقوق به پدیدآورندهی آثار اصیل و ابتکاری تعلق میگیرد.
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 08:39:00 ب.ظ ]
|