پایان نامه ارشد رشته کشاورزی : بررسی دو روش استخراج بر اسانس و ترکیبات شیمیایی دو گونه بومادران |
عنوان
صفحه چکیده
1 فصل اول
مقدمه
3 سطح زیر كشت گیاهان دارویی
4 ارزش اقتصادی و صادرات گیاهان دارویی
4 کاربرد گیاهان دارویی
6 تاریخچه استخراج اسانس
7 اسانسگیری با مایکروویو
9 مکانیسم روش مایکروویو
9 نکات مهم در روش اسانسگیری با امواج مایکروویو
9 محاسن روش اسانسگیری همراه با امواج مایکروویو
10 معایب روش اسانسگیری همراه با امواج مایکروویو
10 اسانس ها و خواص فیزیکی آنها
11 کاربرد اسانس
11 ترکیبات موجود در اسانس ها
13 تفاوت اسانس ها با روغنهای معمولی
14 استخراج اسانس از گیاهان
15 آمادهسازی اندامهای گیاهی برای تقطیر
16 تغییرات شیمیایی اسانس ها در جریان تقطیر
16 نگهداری اسانس
17 انواع روشهای استخراج
18 تشخیص ترکیبات موجود در اسانس با بهره گرفتن از روشهای جداسازی
20 ترکیبات شیمیایی اسانس ها
21 بومادران
23 عنوان
صفحه مشخصات گیاه
24 تیمارهای مورد نیاز جهت برطرف کردن دوره خواب بذر
25 واریتههای مختلف بومادران
26 منشا بومادران
26 محل رویش در ایران
26 اقلیم مورد نیاز گیاه
26 بافت خاک مناسب رشد گیاه
27 ترکیبات شیمیایی
27 اسانس بومادران
27 اندام مورد استفاده
27 خواص درمانی
28 نکات احتیاطی
28 فصل دوم
فرایند خشک کردن قبل از اسانسگیری
30 ی بر تحقیقات انجام گرفته
30 درمنه
32 فلفل سیاه
33 اسطخودوس
33 نعناع
34 مرزه
34 مرزنگوش
35 رزماری
35 مرکبات
36 مریم گلی
36 برگ بو
36 اکالیپتوس
37 عنوان
صفحه گیاهان دیگر
37 فصل سوم
مواد و وسایل مورد نیاز
43 شناسایی و جمعآوری گیاه بومادران
43 خشککردن جهت اسانسگیری
43 تعیین درصد رطوبت گیاه
44 استخراج به روش تقطیر با آب
44 مشخصات دستگاه کلونجر
44 روش کار با کلونجر
45 استخراج با دستگاه مایکروویو
45 مشخصات دستگاه مایکروویو
46 روش کار با مایکروویو
46 شناسایی ترکیبات شیمیایی موجود در اسانس بومادران
47 مشخصات کروماتوگرافی گازی با طیف سنججرمی (GC/ MS)
47 فصل چهارم
بررسی توانهای مختلف مایکروویو بر بازده اسانس دو گونه بومادران
49 بررسی زمانهای مختلف مایکروویو بر بازده اسانس دو گونه بومادران
50 بررسی ترکیبات شیمیایی شناسایی شده با دو روش کلونجر و مایکروویو در گونه Achillea santolina توسط دستگاه GC/MS
51 بررسی ترکیبات شیمیایی شناسایی شده در گونه Achillea millefolium توسط دستگاه GC/MS
54 رابطه میان توان دستگاه و مواد خروجی در زمان یکسان (15 دقیقه)
57 رابطه میان زمان با مواد خروجی با قدرت 700 وات در زمانهای متفاوت
58 مقایسه توان با مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس Achillea santolina
59 مقایسه توان با مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس Achillea millefolium
59 مقایسه زمان با مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس Achillea santolina
60 عنوان
صفحه مقایسه توان با مهمترین ترکیبات تشکیلدهنده اسانس Achillea millefolium
61 فصل پنجم
بررسی بازده اسانس در دو روش مایکروویو و کلونجر
63 مقایسه ترکیبات شیمیایی اسانس دو گونه بومادران در دو روش مایکروویو و کلونجر
65 رابطه توانهای متفاوت مایکروویو و مواد خروجی در زمان یکسان (15 دقیقه)
67 رابطه زمانهای متفاوت مایکروویو با مواد خروجی در قدرت یکسان (700 وات)
67 مقایسه ترکیبات شیمیایی اسانس در توانهای مختلف مایکروویو
67 مقایسه ترکیبات شیمیایی اسانس در توانهای مختلف مایکروویو
68 نتیجه گیری کلی
69 پیشنهادات
70 پیوستها
71 منابع
81
چکیده
استخراج، اولین مرحله اساسی را در تحقیقات گیاهان دارویی تشكیل میدهد و آماده سازی عصارهها از گیاهان، نقطه شروعی برای جداسازی و خالصسازی اجزای شیمیایی در گیاهان هستند. روشهای مختلف استخراج به طور وسیعی به منظور بدست آوردن چنین تركیبهای طبیعی با ارزشی بررسی شدند. تقطیر با مایکروویو، فنآوری جهت استخراج سریع اسانس ها از گیاهان معطر، ادویهای، بذور خشک و گیاهان دارویی میباشد.
دو گونه گیاه بومادران با نام santolina Achillea و Achillea millefolium از منطقه کوهستانی و ارتفاعات شهرستان طالقان، استان البرز جمعآوری شد. گیاهان پس از خشک شدن در سایه، با بهره گرفتن از روش سنتی تقطیر با آب و مایکروویو در زمانهای مختلف در سه سطح از توان (300، 500 و 700 وات)، اسانسگیری شدند و درصد بازده اسانس ها با توجه به وزن خشک گیاه، محاسبه و با یکدیگر مقایسه گردید. بیشترین مقادیر بازده به ترتیب گونه و روش استخراج با کلونجر در 5/2 ساعت و مایکروویو در مدت زمان 30 دقیقه و توان 700 وات 32/0% و 88/0%، و 25/0% و 64/0% بود.
ترکیبات اسانس استخراج شده توسط دستگاه GC-MS مورد بررسی قرار گرفتند. در اسانس گیاه A. santolina مقدار ترکیبات اکسیژنداری مثل 1 و 8- سینئول، کریسانتنون، کامفور، برونئول، آلفاترپینئول نسبت به روش کلونجر بیشتر بود. همچنین هیدروکربنهای منوترپنی مثل پارازایلن، آلفاپینن، 1 و8 سینئول، پارامنتاتریئن، کریسانتنون، کامفور، برنئول، گاما ترپینن، آلفاترپینئول در روش مایکروویو افزایش یافت. در اسانس گیاه A. millefolium در روش مایکروویو مقدار ترکیبات اکسیژنداری مثل 1 و 8- سینئول، پینوکارون، آلفاترپینئول، لاواندولیلاستات نسبت به روش کلونجر بیشتر بود. همچنین هیدروکربنهای منوترپنی مثل پارازایلن، 1 و 8 سینئول، لاواندولیلاستات، گاماترپینن، آلفاترپینئول، گامازایلن، بتالاواندولل، پینوکارون، دی متیلآدامانتان در روش مایکروویو افزایش یافت. ترکیبات سسکوئیترپنی مثل کاریوفیلادیان، آرومادندرون، آلفاجورجوئن نیز در روش مایکروویو افزایش داشتند.
نتایج تحقیق نشان داد روش مایکروویو، موجب افزایش بازده اسانس با مقادیر بالاتری از ترکیبات اکسیژنه شد. این روش بعنوان فنآوری سبز با کاهش هزینهها، صرفهجویی قابلتوجهی در زمان، انرژی و مواد گیاهی ایجاد میکند. بنابراین روش تقطیر با مایکروویو نشاندهنده یک پروتکل و جایگزین عالی برای تولید اسانس از مواد گیاهی است.
کلمات کلیدی: santolina Achillea و Achillea millefolium ،تقطیر با مایکروویو، تقطیر با آب، اسانس
استفاده از گیاهان به عنوان دارو برای پیشگیری و درمان بیماریها از روزگاران كهن مورد توجه متخصصان طب سنتی قرار داشته است. تاریخچه پزشکی و درمان در ایران به دوران آریایی، در حدود 7000 سال قبل از میلاد مسیح ، بر میگردد. نخستین پزشک آریایی به نام تریتا[1] یا اترت نام داشت. او برای درمان بیماریها از عصارههای گیاهانی که خود استخراج میکرد، استفاده مینمود. در تمدنهای دیگر، مانند تمدن مصریان در حدود 5000 سال قبل از میلاد نیز از گیاهان در درمان انسان استفاده میگردید. در بررسی گونه های گیاهی، واژة پرسیكا [2]در كنار نام علمی بسیاری از گونهها دیده میشود كه معرف ایرانی بودن آن گیاه است. 8000-7500 گونه گیاهی در ایران وجود دارد كه از این تعداد گفته میشود كه در حدود، بیش از 200 گونه دارای ارزش دارویی و اقتصادی هستند. در عین حال تعداد گیاهانی كه در طب سنتی استفاده می شود، بیش از صدها مورد است (گلمکانی، 1386).
گیاهان دارویی به منظور درمان با تاریخ زندگی انسان همزمان بودهاند. انسان در تمام دوران تاریخی چارهای جز توسل به گیاهان نداشت. اگرچه در نیم قرن گذشته استفاده از داروهای شیمیایی و سنتزی به شدت رواج یافت، ولی به سرعت آثار زیانبار آنها بر زندگی آنها سبب گرایش مجدد به گیاهان دارویی گردید، و این نکته که توسل به گیاهان دارویی همواره در طول تاریخ یکی از روشهای موثر درمان بوده است، به خوبی روشن است. تاریخ طب در کشور ما مربوط به دوره آریایی میباشد و اوستا (٦٥٠٠ ق.م) اولین کتابی است که از گیاهان دارویی سخن گفته است. قدیمیترین گیاه دارویی در طول تاریخ هوم گیاه مقدس آیین زرتشت بوده است. در کتابهای پهلوی هوم را سرور همه گیاهان و استفاده از آن را باعث عمر جاویدان میدانند. علاوه بر قدمت، گستره نفوذ این گیاهان در تاریخ ادیان و ملتها بسیار شایان توجه است، بطوریکه در جای جای حوادث مهم تاریخی، سیاسی، اجتماعی و دینی، این گیاهان قرین توجه بوده و یا منجر به بروز حوادث مهمی شده اند. با جستجو و دقت در منابع دینی، تاریخی و ادبی، اسامی گیاهان دارویی، وجوه تسمیه و حوادث مرتبط با این گیاهان به وفور به چشم میخورد (کشفی بناب، 1388).
دو کشور پهناور چین و هند، همچون ایران، از پیشگامان طب سنتی و داروسازی گیاهی بوده اند. ابوریحان بیرونی، از دانشمندان فاخر ایرانی، نخستین دانشمندی بود که اولین فارماکوپه یا فهرست داروهای طبیعی را در جهان تدوین و وضع نمود. تا قبل از قرن شانزدهم میلادی، طب سنتی در کشورهای مختلف جهان، نظیر ایران، هند، چین، تبت، یونان، روم و حتی شمال آمریکا از پیشرفتهای چشمگیری برخوردار بودند، ولی با تولید داروهای شیمیایی و پیشرفتهایی در زمینه شیمیدرمانی، از توجه به طب سنتی کاسته شد. در نتیجه ظهور دیدگاههای جدید درمان، کمكم روشهای درمان بیماریها با گیاهان كنار گذارده شد. از طرفی استفاده از داروهای تازه هم مشكلات خاص خود را داشت. عوارض جانبی بسیار زیاد داروهای شیمیایی و گرانی آنها موجب گرایش مجدد مردم به طب گیاهی شد. در قرن اخیر پیشرفت عمدهای در بهره گیری از گیاهان دارویی حاصل شده است و آزمایشگاههای مجهز در سراسر جهان برای بررسی اثرات این داروها به كار و فعالیت مشغول هستند (قاسمی، 1389)
1-2– سطح زیر كشت گیاهان دارویی
سطح زیر كشت گیاهان دارویی در سال 1381، با توجه به ﺗﻌﺪاد ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی داروﻳﻲ و ﻣﻌﻄﺮی ﻛﻪ در اﻳﺮان ﻛﺸﺖ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ، ﺣﺪود 56 ﮔﻮﻧﻪ میباشد. ﻧﺴﺒﺖ ﺳﻄﺢ زﻳﺮ ﻛﺸﺖ ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ و ﻣﻌﻄﺮ ﺑﻪ ﺳﻄﺢ ﻛﻞ زﻳﺮ ﻛﺸﺖ در اﻳﺮان، 87 درﺻﺪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ. در ﺣﺪود 44/6 درﺻﺪ از اﻳﻦ ﻣﻘﺪار ﺳﻄﺢ زﻳﺮ ﻛﺸﺖ ﻣﺮﺑﻮط ﺑﻪ دو ﮔﻮنه زﻋﻔﺮان و زﻳﺮه ﺳﺒﺰ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ و ﺑﺨﺶ ﻋﻤﺪه دﻳﮕﺮ آن ﻧﻴﺰ ﻛﻪ در ﺣﺪود 43/5 درﺻﺪ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ که ﺑﻪ ﻛﺸﺖ ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی داروﻳﻲ ﭼﻨﺪ ﻣﻨﻈﻮره، اﺧﺘﺼﺎص ﻳﺎﻓﺘﻪ اﺳﺖ. ﻟﺬا ﻛﻤﺘﺮ از 12 درﺻﺪ از ﺳﻄﺢ زﻳﺮ ﻛﺸﺖ ﮔﻴﺎﻫﺎن داروﻳﻲ و ﻣﻌﻄﺮ در اﻳﺮان، ﺑﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﮔﻮﻧﻪﻫﺎﻳﻲ ﻛﻪ ﺗﻨﻬﺎ ﺑﻪ ﻣﻨﻈﻮر داروﻳﻲ، ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻣﻲﺷﻮﻧﺪ، مرتبط میباشد. اﺳﺘﺎن ﺧﺮاﺳﺎن در ﺑﻴﻦ اﺳﺘﺎﻧﻬﺎی ﻛﺸﻮر از ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺳﻄﺢ زﻳﺮ کشت و ﺗﻨﻮع ﮔﻮﻧﻪﻫﺎی داروﻳﻲ و ﻣﻌﻄﺮ ﺑﺮﺧﻮردار اﺳﺖ (کوچکی، 1383).
نگاهی به میزان كشت گیاهان دارویی در ایران و مقایسه با سطح زیر كشت همان گونه ها در برخی كشورهای جهان نشان میدهد كه تفاوت زیادی در این رابطه وجود دارد. شرایط اقلیمی و جغرافیایی ایران به ویژه از حیث تابش نور آفتاب، ویژگی بسیار مثبتی برای كشت اكثر گونه های دارویی محسوب می شود .میزان مواد موثره گیاهان دارویی تحت تأثیر تابش نور آفتاب افزایش قابل ملاحظهای مییابد. در نتیجه میتوان با سطح زیر كشت كمتر، به میزان تولید ماده موثره گیاهی بالاتری دست یافت. كشت نمونههای شیمیایی گونههای بومی مهمترین عاملی است كه می تواند موقعیت ایران را در مقایسه با سایر كشورها برتر و استراتژیک سازد (گلمکانی، 1386).
1-3- ارزش اقتصادی و صادرات گیاهان دارویی
گیاهان دارویی و صنعتی كه عمدتا در زیر گروه باغبانی قرار میگیرند، یكی از مهمترین محصولات صادراتی كشور از گذشتههای دور تاكنون به شمار میآیند. البته جای بسی تأسف است كه بخش اعظم این محصولات به صورت خام و به شیوه سنتی از طبیعت جمعآوری و بدون هیچگونه تغییری به خارج از كشور صادر می شود. ارزش اقتصادی اندامهای تکثیر گیاهان دارویی، مانند بذر، ریشه و سایر اندامهای تکثیر، به دلیل تقاضای زیاد بازار به این محصولات، روز به روز در حال افزایش است. برای نمونه ارزش بذر گونه دارویی جینسینگ از 50 تا 80 دلار آمریکا به 2400 دلار به ازای هر پوند بذر آنها رسیده است (قاسمی، 1388).
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 07:57:00 ب.ظ ]
|