پایان نامه ارشد رشته کشاورزی : ارزیابی ژنوتیپهای باقلا به بیماریهای برگی در منطقه گرگان |
عنوان صفحه
چکیده………………………………………………………………………………………………………1
فصل اول – مقدمه
- 1حبوبات………………………………………………………………………………………………………………….. 3
1-2 اهمیت و جایگاه حبوبات در جهان ………………………………………………………………………………4
1-3 باقلا………………………………………………………………………………………………………………………..8
1-4 گیاهشناسی………………………………………………………………………………………………………………10
1-5 اهمیت باقلا……………………………………………………………………………………………………………..11
1-6 بیماری فاویسم…………………………………………………………………………………………………………12
1-7 آمار تولید باقلا………………………………………………………………………………………………………..12
1-8 بیماری های باقلا……………………………………………………………………………………………………. 13
1-9-1 لکه شکلاتی………………………………………………………………………………………………………..14
1-9-2 بیماری برق زدگی………………………………………………………………………………………………..17
1-9-3 بیماری سوختگی استمفیلیومی……………………………………………………………………………….19
1-9-4 بیماری زنگ………………………………………………………………………………………………………..20
1-9-5 بیماری لکه برگی سرکوسپورایی…………………………………………………………………………….23
1-9-6بیماری لکه برگی آلترناریایی…………………………………………………………………………………..24
1-10 بررسی منابع بیماری ها…………………………………………………………………………………………..25
1- 11رابطه شدت ووقوع بیماری……………………………………………………………………………………..29
1-12 هدف تحقیق…………………………………………………………………………………………………………31
فصل دوم – مواد و روش ها
2-1زمان و موقعیت جغرافیایی مکان اجرای طرح ……………………………………………………………. 34
2-2 کاشت…………………………………………………………………………………………………………………….34
2-3 -1 مراقبت های دوره ی داشت………………………………………………………………………………….35
2-3-2 آفات باقلا……………………………………………………………………………………………………………35
و
2-3-3 علف های هرز باقلا……………………………………………………………………………………………..36
2-3-4 داشت………………………………………………………………………………………………………………..37
2-4 یادداشت برداری میزان بیماری ………………………………………………………………………………….37
2-5 محاسبات آماری ……………………………………………………………………………………………………..41
2-6 روش تجزیه و تحلیل اطلاعات …………………………………………………………………………………41
فصل سوم– نتایج
3-1 خلاصه کلی نتایج صفات زراعی………………………………………………………………………………..43
3-2 نتایج کلی تجزیه وتحلیل داده های مربوط به شدت نهایی بیماریها………………………………. 46
3-3 نتایج کلی تجزیه وتحلیل داده های مربوط به دامنه تغییرات سطح زیر منحنی پیشرفت
بیماریهای باقلا (AUDPC) در ژنوتیپهای مورد بررسی………………………………………………..48
3-4 مقدار سطح استاندارد شدهی زیر منحنی پیشرفت بیماریهای باقلا (SAUDPC) در ژنوتیپ
های مورد بررسی………………………………………………………………………………………………………….49
3-5 ضرایب همبستگی ………………………………………………………………………………………………..62
فصل چهارم – بحث
4-1 وضعیت بیماری ها………………………………………………………………………………………………..67
4-2 استفاده ازAUDPC بهتر است یاSAUDPC ؟………………………………………………………….74
4-3 نتیجه گیری کلی…………………………………………………………………………………………………..75
منابع مورد استفاده
منابع فارسی……………………………………………………………………………………………………………… 78
منابع انگلیسی………………………………………………………………………………………………………………………………….79
چکیده
به منظور بررسی مقاومت مزرعهای گونه های باقلا مورد نظر دراین تحقیق شامل 13 ژنوتیپ به نامهایLeofourtun ،Saraziri ،Aqoudulce ،Giza717 ،GizaBlanca ،ILB1814 ، ILB3626،ILB3621 ،ILB3545 ،ILB3640 ،ILB3554 ،Zereshki ، Borkot بوده این تحقیق در پاییز 1390 در ایستگاه تحقیقاتی گرگان در قالب طرح بلو کهای کامل تصادفی در 3 تکرار انجام شد. برای ارزیابی مقاومت ژنوتیپها، میزان وقوع و شدت بیماریهای برگی (لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، سوختگی آسکوکیتایی و سوختگی استمفیلیومی) در فاصله زمانی مشخص از ظهور علایم تا زمان برداشت اندازه گیری و بر این اساس، منحنی پیشرفت بیماری برای میزان وقوع و شدت بیماری رسم و با بهره گرفتن از آن، متغیرهایAUDPC وSAUDPC محاسبه شدند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین ژنوتیپها بر اساس متغیرها اختلاف معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگین داده ها نشان داد بالاترین شدت بیماریهای لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، برقزدگی و سوختگی استمفیلیومی
در ژنوتیپ ILB3554 دیده شد. ژنوتیپ برکت مقاومترین واکنش را نسبت به بیماری لکه شکلاتی و لکه برگی آلترناریایی نشان داد. ژنوتیپهای Leofourtun و Aqoudulce هم مقاوم ترین واکنش را در برابر بیماریهای برقزدگی و بیماری سوختگی استمفیلیومی نشان دادند.
ژنوتیپ Boroket نسبت به بیماری برق زدگی و سوختگی استمفیلیومی به ترتیب حساس و نسبتا حساس است ولی نسبت به بیماریهای لکه شکلاتی و آلترناریایی به ترتیب مقاوم ونسبتا مقاوم است. ژنوتیپBorkot مقاومترین رقم نسبت به بیماری لکه شکلاتی بوده که مقدار آن 5/16 بوده و حساس ترین ژنوتیپ نسبت به بیماری لکه شکلاتی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 12/34 بوده است.
ژنوتیپ zereshki و Borkot مقاوم ترین رقم نسبت به بیماری لکه برگی آلترناریایی بوده که مقدار آن 55/21 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری لکه برگی آلترناریایی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 83/38 بوده است. ژنوتیپ Leofourtunمقاومترین رقم نسبت به بیماری برق زدگی بوده که مقدار آن 11/11 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری برق زدگی ژنوتیپ ILB3554 است که مقدار آن 00/67 بوده است. ژنوتیپ Leofourtun مقاومترین رقم نسبت به بیماری سوختگی استمفیلیومی بوده که مقدار آن 11/44 بوده و حساسترین ژنوتیپ نسبت به بیماری سوختگی استمفیلیومی ژنوتیپ ILB3554 و Borkot است که مقدار آن 62/61 بوده است.
واژه های کلیدی: ژنوتیپ های باقلا، بیماریهای لکه برگی، بیماری لکه شکلاتی، لکه برگی آلترناریایی، برق زدگی، سوختگی استمفیلیومی، واکنش ژنوتیپ ها
1-1 حبوبات
حبوبات دانه های خشك خوراكی هستند كه به خانوادهی بقولات تعلق دارند و پس از غلات، دومین منبع مهم غذایی میباشند. بذر رسیده و خشك این گیاهان دارای ارزش غذایی زیادی بوده و به لحاظ قابلیت نگهداری آن از جمله مهمترین منابع غذایی سرشار از پروتئین به شمار میروند (مجنون حسینی و همکاران، ۱۳۷۵). حبوبات به دلیل داشتن ویژگیهای غذایی و زراعی خاص، جایگاه ویژهای در نظامهای كشاورزی كشورهای در حال توسعه دارند. همچنین به دلیل توانایی تثبیت نیتروژن، افزایش باروری خاك و گسستن چرخهی زندگی بیماریهای گندمیان، برای قرارگیری در تناوب زراعی از ارزش زیادی برخوردار هستند و عامل مهمی در ثبات تولید غلات به شمار میروند (1993 Doughton et al., 1993; Saxena , .(Whish et al., 2002;
حبوبات یکی از مهمترین غذاها در جهان است. نخود، عدس، باقلا و… در فصل سرد افزایش یافته در حالیکه لوبیا چشمبلبلی، ماش و سویا، به عنوان حبوبات فصل گرم شناخته شده است. عملکرد این حبوبات در زمینهای کشاورزی باعث کاهش تنشهای زنده مانند بیماریها، حشرات و آفات، نماتدها و علفهای هرز شده، خسارت ناشی از آنها را به طور قابل ملاحظهای کاهش میدهدpande et al., 2009)).
دانه حبوبات با داشتن حدود 32-18 درصد پروتئین نقش مهمی در تأمین مواد پروتئینی مورد نیاز انسان می تواند داشته باشد (مجنون حسینی، 1372). مقدار پروتئین موجود در دانه حبوبات 2 تا 3 برابر بیشتر از پروتئین موجود در دانه های غلات و 10 تا 20 برابر بیشتر از پروتئین موجود در گیاهان غدهای و نشاستهای است. علوفه حبوبات نیز به واسطه داشتن درصد پروتئین بالا دارای ارزش غذایی بالایی میباشد (Pala et al., 2000). ریشه حبوبات نیز به لحاظ همزیستی با ریزوبیوم و تثبیت ازت، جایگاه خاصی در تناوب زراعی با سایر محصولات زراعی از جمله غلات را دارا میباشند. حبوبات شامل گیاهانی از جمله نخودCicer arietinum))، عدس (Lens culinaris Medikus)، لوبیا (Phaseolus vulgaris)، لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata)، باقلا (Vicia faba) و ماش (Vigna radiata) میباشند (باقری و همکاران، 1376).
مطالعات نشان میدهد که حبوبات بیشتر از گیاهان دیگر قادرند از فسفر غیر قابل دسترس در خاک استفاده کنند (کوچکی و بنایان اول، 1995؛ مجنون حسینی، 1977).
حبوبات از منابع مهم غذایی سرشار از پروتئین برای تغذیهی انسان به صورت مستقیم و غیرمستقیم، خصوصاً برای بخش عظیمی از جمعیت كمدرآمد جهان محسوب می شود. میانگین سرانهی مصرف حبوبات در جهان در حدود 14 كیلوگرم و در برخی از كشورها به بیش از 40 كیلوگرم میرسد. این مقدار برای كشور ایران درحدود 8/7 كیلوگرم برآورد شده است كه نشان میدهد مصرف این مواد خوراكی علیرغم ارزش غذایی بالایی كه دارند و با توجه به كمبود پروتئین درجامعه ما سرانه مصرف بسیار كمتر از متوسط جهانی است. حبوبات از نظر كلسیم، فسفر، آهن، منگنز، روی و بسیاری دیگر از عناصر معدنی مورد نیاز بدن غنی هستند. علاوه بر آن حبوبات از منابع با ارزش تامین كننده پروتئین بدن بهشمار میروند و جایگزین بسیار مناسبی برای انواع پروتئینهای حیوانی میباشند. همچنین از آنجائیکه حبوبات حاوی مقادیری كاروتئین، ریبوفلاوین، اسید آسكوربیک و نیاسین و سایر ویتامینها میباشد از لحاظ تامین ویتامینها و اسیدهای چرب ضروری بدن مورد توجه قرار میگیرند (باقری و همکاران، 1376).
1-2 اهمیت و جایگاه حبوبات در جهان
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 06:53:00 ب.ظ ]
|