پایان نامه کارشناسی ارشد رشته مهندسی کشاورزی : بیماری لکه خرمایی گندم |
زان تولید گندم کشور بیش از 15 میلیون تن برآورد شده است که93/66 درصد آن از کشت آبی و مابقی از کشت دیم بدست آمده است. استان فارس علیرغم رتبه چهارم از نظر سطح با 9درصد از تولید گندم کشور، با استان خوزستان در جایگاه نخست قرار گرفته است.
مقدمه و تاریخچه بیماری:
بیماری لکه خرمایی که توسط بیمارگر قارچی Drechslera tritici-repentis(Died) Shoemaker ایجاد می شود، و یکی از بیماریهای شایع گندم در تمام نقاط مختلف دنیاست، زیرا شرایط رطوبتی که برای تولید محصول مناسب است سبب توسعه بیشتر این بیماری میگردد (Martens et al., 1994). این بیماری اکثر گونه های غلات را مورد حمله قرار میدهد و به تنهایی یا به همراه سایر بیماریهای برگی می تواند مشکلساز باشد. بروز اپیدمیهای شدید بیماری موجب چروکیدگی بذور و در نتیجه کاهش قابل توجه عملکرد و وزن بذور خواهد شد (Prescott et al., 1986; Wiese, 1991). بر اساس گزارش موسسه پژوهشی CAB، این بیماری در سال 1371 از ایران گزارش شده است (Anonymous, 2005). فروتن و همکاران (1374) این بیماری را برای مزارع گندم استان مازندران و در سال 1389 شیوع گسترده آن را بر روی تمام لاینها و ارقام تجاری آن استان گزارش نمودند (فروتن و همکاران 1995؛ دهقان 2010؛ فروتن و همکاران2010).
اسامی بیماری و عامل بیماری زا:
- اسامی عمومی بیماری:
لکه برگی گندم (Wheat Spot)، لکه برگی زرد (Yellow Spot)، لکه خرمایی (Tan Spot) (Stromberg, 1996)
جایگاه تاکسونومیکی عامل بیماری:
Kingdam: Fungi
Division: Ascomycota
Family: Pleosporaceae
Anamorph: Drechslera tritici-repentis (Died) Shoemaker
Syn: Helmenthosporium tritici-repentis Died
Telomorph: Pyrenophora tritici-repentis (Fr.) Sacc
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 08:42:00 ب.ظ ]
|