پایان نامه ارشد رشته مدیریت اجرایی: بررسی رابطه بین مولفه های کیفیت زندگی کاری با رفتار ضد بهره ور کارکنان بانک ملت |
1-1- مقدمه …………………………………………………………………………………………………………….3
2-1- بیان مساله …………………………………………………………………………………………………….4
3-1- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق ………………………………………………………………………..6
4-1- جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق…………………………………………………………………..6
5-1- اهداف تحقیق………………………………………………………………………………………………..7
6-1- فرضیه های تحقیق………………………………………………………………………………………. 8
7-1- تعریف واژه ها و اصطلاحات فنی و تخصصی ……………………………………………………..9
8-1- مدل مفهومی تحقیق ……………………………………………………………………………………..14
فصل دوم: ی بر تحقیقات انجام شده
2- 0 مقدمه ……………………………………………………………………………………………………..16
1-2- چارچوب نظری تحقیق ………………………………………………………………………………….16
گفتاراول : كیفیت زندگی كاری………………………………………………………………………………..16
1-1-2- تاریخچه كیفیت زندگی كاری………………………………………………………………………..16
2-1-2- تعارف و مفاهیم كیفیت زندگی كاری…………………………………………………………..17
3-1-2- برنامه ها و شاخص های كیفیت زندگی كاری…………………………………………………19
4-1-2- نظریه های كیفیت زندگی كاری…………………………………………………………………….22
گفتار دوم : رفتار ضد بهره ور ……………………………………………………………………………….30
5-1-2- تعاریف و مفاهیم رفتار ضد بهره ور………………………………………………………………30
6-1-2- انواع رفتار های ضد بهره ور و طبقه بندی آنها……………………………………………….33
7-1-2- مدل طبقه بندی رفتار ضد بهره ور ……………………………………………………………..38
2-2- پیشینه تحقیق………………………………………………………………………………………….38
فصل سوم: مواد و روشها
1-3- مقدمه …………………………………………………………………………………………………..46
2-3- روش شناسی تحقیق…………………………………………………………………………………46
3-3- روش و ابزار گرد آوری داده ها …………………………………………………………………..47
4-3- روایی و پایایی پرسشنامه ………………………………………………………………………..48
5-3- جامعه آماری و روش نمونه گیری………………………………………………………………..51
6-3- روش تجزیه و تحلیل داده ها …………………………………………………………………….52
فصل چهارم : تجزیه و تحلیل داده ها
1-4- مقدمه ………………………………………………………………………………………………….54
2-4- توصیف ویژگیهای جمعیت شناختی …………………………………………………………….55
3-4- آمار توصیفی ……………………………………………………………………………………………58
4-4- آمار استنباطی و آزمون فرضیه ها ………………………………………………………………..60
فصل پنجم: بحث و نتیجه گیری
1-5- مقدمه ……………………………………………………………………………………………………..72
2-5- خلاصه تحقیق …………………………………………………………………………………………72
3-5- بحث و تفسیر نتایج تحقیق …………………………………………………………………………74
4-5- پیشنهادهای تحقیق براساس آزمون فرضیه ها ………………………………………………..78
5-5- محدودیت های تحقیق …………………………………………………………………………….80
6-5- پیشنهادها برای تحقیقات آینده …………………………………………………………………..81
فهرست منابع فارسی ……………………………………………………………………………………….82
فهرست منابع انگلیسی ……………………………………………………………………………………..86
پیوست ها …………………………………………………………………………………………………….88
چكیده انگلیسی …………………………………………………………………………………………….103
چکیده:
هدف از انجام تحقیق حاضر بررسی رابطه بین مولفه های کیفیت زندگی کاری با رفتار ضد بهره ور کارکنان بانک ملت استان اردبیل می باشد. جامعه آماری در این پژوهش شامل كلیه كاركنان بانك ملت استان اردبیل بوده كه به تعداد 282 نفر می باشد و حجم نمونه آماری با بهره گرفتن از فرمول كوكران محاسبه و تعداد 163 نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب گردید. برای جمعآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید كه مشتمل بر 46 سوال و در دو بخش طراحی شده بود كه بخش اول مربوط به گویه های كیفیت زندگی كاری بود و براساس پرسشنامه استاندارد ریچارد والتون تهیه شده بود و بخش دوم مربوط به گویههای رفتار ضد بهرهور بود. در ارتباط با روایی پرسشنامه به مشاوره و تایید اساتید مجرب و متخصص اكتفا شده است و پایایی پرسشنامه با بهره گرفتن از روش ضریب آلفای كرونباخ (برای گویه های متغیر رفتار ضد بهره ور 86/0 و برای گویه های متغیر كیفیت زندگی كاری 92/0) مورد تایید واقع گردید. در تجزیه و تحلیل داده ها، برای توصیف ویژگیهای جمعیت شناختی و طبقه بندی و تهیه نمودارها و جداول فراوانی از آمار توصیفی استفاده شده و برای آزمون روابط بین متغیرها از آمار استنباطی استفاده كرده ایم، بدین صورت كه برای آزمون فرضیه اصلی و فرضیه های 1 تا 8 ابتدا با بهره گرفتن از فرمول ضریب همبستگی اسپیرمن شدت رابطه را بدست آورده و سپس به آزمون معنی داری آن پرداخته ایم و برای آزمون فرضیه 9 فرعی جهت اولویتبندی مولفه های كیفیت زندگی كاری از روش ” فریدمن ” استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد كه بین كیفیت زندگی كاری و همچنین مولفه های آن (به غیراز حقوق منصفانه و كافی و فضای كلی زندگی) با رفتار ضدبهره ور كاركنان بانك
ملت استان اربیل رابطه معنادار و معكوس وجود دارد. و همچنین مولفه های کیفیت زندگی کاری از دید کارکنان بانک ملت استان اردبیل از اولویت و اهمیت یکسانی برخوردار نیستند و کارکنان بیشترین اهمیت و اولویت را به وابستگی اجتماعی زندگی کاری (با میانگین گروهی 16/6) داده اند و کمترین اهمیت نیز مربوط به فضای کلی زندگی (با میانگین گروهی 75/2) است.
فصل اول: کلیات تحقیق
1-1- مقدمه
فلسفه وجودی یک سازمان متکی به منابع انسانی آن می باشد. اداره سازمانها بدون وجود منابع انسانی میسر نخواهد بود حتی اگر با پیشرفت تکنولوژی، سازمانها مجهز به فناوریهای پیشرفته روز گردند. زیرا این انسان است که این تکنولوژیها را خلق کرده و اهداف و استراتژیهای سازمان را تدوین مینماید و برای رسیدن به این اهداف تدوین شده برنامه ها و راه حل هایی ارائه نموده و تصمیمات لازم را اتخاذ مینماید و مسائل و مشکلات سازمان را حل کرده و کارآیی و اثربخشی و در نهایت بهره وری سازمان را بهبود می بخشد. بنابراین سازمانها کاملا به این نکته پی برده اند که با ارزش ترین منبع برای هر سازمانی نیروی انسانی آن سازمان میباشد.
بانکها و موسسات مالی نیز با توجه به اهداف سازمانی که دارند (جذب منابع و ارائه خدمات بهینه به مشتریان) برای کسب رضایت مشتریان و حفظ آنها، بیشتر از سازمان های دیگر نیاز به کارکنانی با عملکرد بسیار بالا دارند بنابراین به منابع نیروی انسانی خود به عنوان یک دارایی با ارزش نسبت به سایر داراییهای سازمان توجه دارند.
عوامل و شاخصهای زیادی وجود دارند که کیفیت زندگی کاری کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهند و این امر باعث توجه مدیران سازمان به این مقوله شده است.
کارکنان یک سازمان انتظار دارند بدانند که در مقابل انجام تلاشهای بی وقفه خود جهت تحقق اهداف سازمانی، به خواسته ها و انتظارات و شان آنها چگونه توجه میشود. یا به عبارتی تا چه اندازه به کیفیت زندگی کاری کارکنان اهمیت داده می شود. که چه بسا برآورده نشدن خواسته ها و انتظارات کارکنان و عدم توجه به کیفیت زندگی کاری آنها باعث بوجود آمدن یک سری رفتارهای انحرافی و کناره گیرانه و ضد بهره ور در کارکنان گردیده و در نهایت بهره وری سازمان را پایین بیاورد.
دراین تحقیق ابتدا به بیان مسئله پرداخته شده و سپس به اهمیت و ضرورت تحقیق اشاره می گردد، در ادامه جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق تشریح و سپس با یک نظم سیستماتیک اهداف و فرضیه های تحقیق مطرح می گردد و متغیرهای پژوهش به صورت مفهومی و عملیاتی تعریف می شود. سپس ادبیات تحقیق و روش شناسی تحقیق و در انتهای تحقیق به تجزیه و تحلیل داده ها و نتایج حاصل از آن پرداخته شده است.
2-1- بیان مسئله
سازمان های عصر حاضر با نگاه راهبردی به منابع انسانی، آن را به عنوان یک دارایی هوشمند و ارزشمند در نظر داشته و بیش از پیش به ارتقاء عملکرد و رضایت شغلی کارکنان توجه دارند. بهبود زندگی کاری کارکنان مستلزم اهتمام مدیریت سازمان به تدوین سیاستهای حمایت گرایانه از منابع انسانی است. (مهدی زاده اشرفی و ایلکا ، 1388 ، 2)
بهبود کیفیت زندگی کاری به صورت یکی از مهمترین اهداف سازمان وکارکنان درآمده است. از آنجایی که بین رویه های مدیریت منابع انسانی و کیفیت زندگی کاری رابطه مستقیمی وجود دارد فلذا حیات مجدد برای کارکنان از طریق ارتقاء کیفیت زندگی کاری کلید موفقیت هر سازمانی محسوب می شود. (خدیوی، 1386)
اصطلاح کیفیت زندگی کاری در سالهای اخیر رواج زیادی داشته است. اما در مورد معنای آن توافق کمی وجود دارد. حداقل سه استفاده رایج از این اصطلاح وجود دارد. اول اینکه کیفیت زندگی کاری اشاره به مجموعه ای از نتایج برای کارکنان، نظیر رضایتمندی شغلی و فرصتهای رشد روانشناختی و امنیت شغلی و روابط مناسب کارفرما و کارکنان و میزان پایین حوادث دارد. شاید این شایع ترین استفاده از این اصطلاح باشد. دوم اینکه کیفیت زندگی کاری همچنین به مجموعه ای از کارها یا عملکردهای سازمانی نظیر مدیریت مشارکتی و غنی سازی شغلی و سیستم پرداختی که عملکرد خوب را تشویق می کند و تضمین شغلی و شرایط کاری مطمئن اشاره دارد. بالاخره کیفیت زندگی کاری اغلب به یک نوع برنامه تغییر سازمانی اشاره دارد. (میر سپاسی، 1386، 145)
بطور کلی کیفیت زندگی کاری به معنی تصور ذهنی و برداشت کارکنان یک سازمان از مطلوبیت فیزیکی و روانی محیط کار و شرایط کار خود است. با وجود تفاوت در برداشتها، تحقیقات نشان می دهد که برخی از شاخصها در اغلب جوامع مشترک هستند که از آن جمله می توان به حقوق و مزایا و خدمات رفاهی و بیمه بازنشستگی و مواردی از این قبیل اشاره کرد که دانشمندان متعددی آنها را به عنوان اجزای کیفیت زندگی کاری معرفی کرده اند. (سلمانی، 1384، 16)
والتون (1973) در تجزیه و تحلیل کیفیت زندگی کاری هشت متغیر اصلی را به عنوان هدف ارتقاء کیفیت زندگی کاری مورد توجه قرار می دهد که همه این متغیرها با یکدیگر ارتباط دارند. این متغیرها عبارتند از: 1- پرداخت منصفانه و کافی 2- محیط کاری ایمن و بهداشتی 3 – تامین فرصت رشد و امنیت مداوم 4 – قانون گرایی در سازمان کار 5- وابستگی اجتماعی زندگی کاری 6- فضای کلی زندگی 7- یکپارچگی و انسجام در سازمان کار 8- توسعه قابلیتهای انسانی. (میر سپاسی، 1386، 145)
در هر سازمانی یک سری فعالیتهایی وجود دارد که متضاد با اهداف سازمانی است و به رفتار های ضد بهره ور معروف می باشد و به عنوان رفتارهای کارکنانی که بصورت عمدی مانع رسیدن به اهداف سازمان میشوند تعریف شده است. رفتار ضد بهره ور اقداماتی است که کارکنان آگاهانه انجام می دهند و اقداماتی نیست که بر حسب تصادف آن را انجام دهند. اگر چه انواع بسیار متفاوتی از رفتارهای ضد بهره ور وجود دارد ولی تحقیقات این رفتارها را به دو طبقه مشخص دسته بندی کرده است که عبارتند از رفتارهای ضد بهره ور بین فردی و رفتارهای ضد بهره ور بین سازمانی (کول کویت و همکاران به نقل از فیضی و همکاران، 1390، 42)
رفتارهای ضد بهره ور بین سازمانی:
شامل: 1- انحرافات شخصیتی (خرابکاری، سرقت) 2- انحرافات از تولید (اتلاف منابع، سوء استفاده از اشیاء)
رفتارهای ضد بهره ور بین فردی:
شامل: 1- انحرافات سیاسی (شایعه پراکنی، گستاخی و بی ادبی) 2- پرخاشگری فردی (آزار و اذیت، سوء استفاده کردن). (کول کویت و همکاران به نقل از فیضی و همکاران، 1390، 42)
بنابراین سوال اصلی تحقیق حاضر این بوده است که آیا بین مولفه های کیفیت زندگی کاری با رفتار ضد بهره ور کارکنان بانک ملت مدیریت شعب استان اردبیل رابطه ای وجود دارد.
3-1- اهمیت و ضرورت انجام تحقیق
نظر به اینکه مدیریت محترم عامل بانک ملت ، منابع انسانی را به عنوان سرمایه اصلی بانک می شمارند و آنها را یکی از عوامل اصلی در جهت نیل به اهداف سازمانی می دانند و همواره بر ارتقاء سطح کیفیت زندگی کاری کارکنان تاکید دارند و از آنجائیکه رفتارهای ضد بهره ور کارکنان چه از نوع بین فردی و چه از نوع بین سازمانی رفتارهایی هستند که بصورت عمدی و آگاهانه باعث صدمه زدن به سازمان و کاهش کارآیی و اثربخشی و در نهایت مانع رسیدن سازمان به اهداف تعیین شده میباشد و چون بانک یک موسسه مالی می باشد و رفتارهای ضد بهره ور کارکنان می تواند صدمات جبران ناپذیری به سازمان وارد آورد لذا با بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری با رفتار ضد بهره ور کارکنان بانک ملت مدیریت شعب استان اردبیل به دنبال راهکارهایی هستیم تا بتوانیم رفتارهای ضد بهره ور کارکنان را کاهش داده و سازمان را در راه رسیدن به اهداف تعیین شده یاری نماییم.
همچنین مطالعه حاضر می تواند درک ما را از متغیرهایی که در کاهش رفتارهای منحرف موثر هستند ارتقاء دهد.
4-1- جنبه جدید بودن و نوآوری در تحقیق
در کتابهای رفتار سازمانی به رابطه انواع متغیرهای مدیریتی با رفتار ضد بهره ور پرداخته شده است و همچنین تحقیقات و پژوهشهای متعددی در خصوص رابطه بین مولفه های کیفیت زندگی کاری با سایر متغیرهای مدیریتی صورت پذیرفته است ولی رابطه مولفه های کیفیت زندگی کاری با رفتارهای ضد بهره ور از این قاعده مستثنی شده است و با توجه به اینکه بانک یک موسسه مالی است و تبعات حاصل از رفتارهای ضد بهره ور میتواند در این سازمان سنگین باشد بنابراین شدت ارتباط این دو متغیر در بین کارکنان بانک ملت می تواند دارای اهمیت بوده و یک نوع نوآوری محسوب گردد.
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
فرم در حال بارگذاری ...
[چهارشنبه 1399-10-03] [ 02:38:00 ب.ظ ]
|